fbpx

FRISS HÍREK

Olaszország kiléphet a kínai „Egy övezet, egy út” programból

- Advertisement -

Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke készen áll arra, hogy közölje a G7 tagjaival: megszakítaná „különleges kapcsolatát” Hszi Csin-ping kínai elnökkel – állította már májusban egy magas rangú olasz diplomata.

Most tényleg úgy tűnik, hogy azzal erősítené kapcsolatát Joe Biden amerikai elnökkel az olasz miniszterelnök, hogy elfordítja országát Kínától. Egyelőre csak bizalmasan biztosították az Egyesült Államokat arról, hogy Olaszország kilép a Kínával kötött „Egy övezet, egy út” programból, Meloni nem tervezi, hogy washingtoni útja során nyilvános bejelentést tesz.

Olaszország volt az első G7-ország, ami 2019-ben csatlakozott Kína globális infrastrukturális programjához, az Egy övezet, egy úthoz.

Magyarország marad Kína egyetlen partnere, ha valóban kilép a programból az olasz kormány. Itthon a Belgrád-Budapest gyorsított vasútvonal fejlesztése a projekt legfontosabb eleme – ez lenne a pireuszi kikötőből a leggyorsabb szállítási útvonal. A 800 milliárdos beruházást a kínai állam által biztosított hitelből finanszírozzák. A magyar kormány egyelőre egyáltalán nem tett lépéseket, hogy leváljon Kínáról, sőt, épp a tavasszal alakítottak egy magyar-kínai közös kormánybizottságot a partnerség erősítésére.

Hasonló cikkünk:  Oscar-díj: Mihalek Zsuzsa vihette haza a szobrot, mint a legjobb látványtervező

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...