fbpx

FRISS HÍREK

Tűzrakó hajléktalanok és szemetelés a Szép utcai véderdőben

- Advertisement -

A júniusi közgyűlésén környezetvédelmi vita tárgyát képezte a Szép utcai véderdő állapota Tóth Szilárd Vacsi közi képviselői indítványa kapcsán. A lakókörnyezetet illegális hulladéklerakás, kiszáradt fák és tűzrakó hajléktalanok veszélyeztetik. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője visszavonta az indítványt, miután Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, az erdő állapotjavítása része a városi ütemtervnek.

Dr. Tóth Szilárd képviselő indítványában arra kérte a városvezetést, “méresse fel a Szép utcai véderdő állapotát gondoskodjanak annak szakszerű kaszálásáról, hulladékmentesítéséről, a fákon elburjánzott borostyánrendszer szakszerű eltávolításáról, illetve az elkövetkezőkben a szakszerű erdőművelésről.” 

2021-ben a véderdő még szép állapotban volt. A környéken élőket azóta nem csak az illegális szemétlerakás aggasztja, de az erdőben rendszeresen látott hajléktalanok is, akik tüzet gyújtanak a kiszáradt fák között.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a közgyűlési képviselőket, hogy a feladat meghatározása már megtörtént az erdészeti szakirányító részére és a megbízás is kiadásra került. “A Városüzemeltetési Nonprofit Kft zöldfelületkezelési ütemtervébe bekerült és a hajléktalanok betelepülésének  megakadályozása érdekében pedig a városrendészetet és a rendőrkapitányságot értesítettük.”

Fotó: kecsup.hu

Tóth indítványának visszavonásakor Leviczky Cirill, a FIDESZ-KDNP képviselője hozzátette, “az ilyen kérdésekkel Gajdácsi irodavezető (Dr. Gajdácsi Zoltán) úrhoz fordulok.” A polgármester szerint az ilyesmi “nem közgyűlési téma. Ez egy mindennapi képviselői feladat.”

Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester a környezetvédelemmel indokolta a véderdő állapotát. “A zöldek álláspontját ismertetném. Ha a kiszáradt fák maguktól eldőlnek, a rovarvilágnak élőhelyet teremtenek. Bővül a rovarvilág, és ha bővül, a madárvilág is bővül. A fákra felkúszó növényzet oxigént termel. A termelt oxigén nagyságrendje egyenesen arányos a zöldfelülettel, ami ezt megtermeli.” A gondozatlan aljnövényzet  pedig méhlegelő.

Hasonló cikkünk:  Elstartolt a kecskeméti kampány, mutatjuk, kik jelentették be eddig a polgármesterjelöltjüket

Szemereyné, aki a közgyűlést megelőző éjszaka érkezett vissza Stuttgartból, csak megerősítette ezt. Elmondta, hogy a látott területeken kevés a zöldállomány, és “ott biztosan nem kell azért panaszkodni, mert még nem értek oda a fűnyírással, mert nincs is mit lenyírni, nincs mit gallyazni, mert nincsen fa és zöld” a városban. Amit Kecskeméten még gaznak neveznek, az Stuttgartban a “biokultúra és biodiverzitás része.” Amíg a helyi zöld szervezetek nem tüntetnek, Kecskeméten természetesen el fogják végezni a feladatokat.

[Az olvasóra bízzuk, hogy Kecskemét polgármestere miért mondta azt az élő közvetítésben, hogy a német városban kevés a zöld. A valóság ezzel ellentétben az, hogy Stuttgart területének több mint 60%-a zöldterület, és ennek közel 40%-a védett. Stuttgart a német városok között vezető szerepet tölt be a zöldtető megoldásában is; a város több mint 300.000 m2 zöldtetővel rendelkezik. És akik néhány napot már eltöltöttek a városban, megtapasztalhatták, hogy a városközpont királyi kertjéből Stuttgart szélén lévő erdőkbe kizárólag zöldterületeken keresztül juthatnak el. Ez egyébként egy több évtizedes önkormányzati program eredménye, amely keretében a város a zöldterületeit egy nagy zöld folyosóba integrálták.]

Tóth annyit tett hozzá, hogy csak akkor ír indítványt, amikor a többi lépés eredménytelen. A Szép utcai véderdő esetében – a környezetvédelmi szempontok mellett is – arra kéri a városvezetést, “garantálják a hulladékmentességét, garantálják a tűzbiztonságát és a fák élősködőktől mentesítését.”

Lapunk munkatársa július 7-én készítette az alábbi képet. A közgyűlést követő hónapban  megkezdődtek a szükséges munkálatok.

Július 7-én készült fotó: kecsup.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...