fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

A kormány megkönnyíti az országba érkező vendégmunkások ügyintézését

- Advertisement -

Novemberben lép hatályba az a törvény, amely a harmadik országbeli vendégmunkások foglalkoztatását teszi könnyebbé. A jogszabály alapján a vendégmunkások akár két éves tartózkodási engedélyhez is juthatnak, amelyet az idegenrendészeti hatóság állít majd ki.

Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját

– szólt 2015-ben az adófizetői milliárdokból fizetett hirdetés – azonban a kínai beruházások szaporodása miatt a kormány szélesre tárja az ország kapuit a harmadik országbeli, így például távol-keleti vendégmunkások előtt.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon (OIF) belül létrehoznak egy új Központi Regionális Igazgatóságot. Az átalakítással gyorsabbá válnak az ügyek – így többek között a vendégmunkások eljárásainak – intézése.

Feladata lesz az új központi szervnek, hogy az egyes, regionális idegenrendészeti igazgatóságok között szükség esetén elossza az ügyeket. A kormányrendelet nem részletezi milyen ügyekről van szó, de biztosan közé tartoznak a vendégmunkások eljárásai is. Például ha több regionális igazgatóság is illetékes az ideérkezők által benyújtott tartózkodási, munkavállalási kérelmek elbírálásában, akkor az új igazgatóság dönti el, hogy melyik igazgatóság legyen az illetékes.

Hasonló cikkünk:  Az eddig könyvekre vonatkozó LMBTQ szabály más termékekre is érvényes lesz

A cél az lehet, hogy a regionális igazgatóságokra háruló, már így is jelentős munkateher csökkenjen, az ügyintézés pedig felgyorsuljon – vélik a területet ismerők.

Újságírói kérdésre a kormány és az OIF a jogszabályt idézték: „A szervezeti struktúra módosítását az ügyteher hatékonyabb elosztásának és ezáltal a hatósági eljárások gyorsabb, gördülékenyebb intézésének igénye indokolta.”

Tartózkodási és munkavállalási engedélyt csak meghatározott vendégmunkáskvótáig adhatnak ki a vendégmunkástörvény szerint a hatóságok, egy adott országból fogadható munkavállalók számát pedig a terültért felelős szakminiszter állapítja meg.

A Gazdaságfejlesztési Minisztériumban július óta tartanak az egyeztetések a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel a vendégmunkás-törvény végrehajtásáról – értesült a Napi.hu. Konkrét adatokat az egyszerre alkalmazható vendégmunkások számáról várhatóan augusztus végén közölnek. A szaktárcánál is tisztában vannak annak a veszélyével, hogy az itt működő cégek esetleg harmadik országból érkezőkre cserélhetik le a magyar munkavállalóikat – írta a portál.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...