fbpx

FRISS HÍREK

„A kormányunk nem vállalkozóbarát” – véli a bezárt kecskeméti MegaVegan Étterem tulajdonosa

- Advertisement -

Három évig működött Kecskeméten, először a Petőfi Sándor utcán, majd a Kőhíd utcában a MegaVegan Étterem, amely a napokban szomorú posztban köszönt el vendégeitől. A tulajdonos, Hódi Zsuzsanna a bezárás okairól a KecsUpnak elmondta: az infláció miatt mindenki sokkal jobban megnézi, mire költi a pénzét, ráadásul a kormány „mindenféle plusz adókat, hozzájárulásokat és terheket rak a vendéglátósokra”.

2020 augusztusában, a Covid első és második hulláma között nyitott meg a MegaVegan a Petőfi Sándor utcán, majd 2023 májusában a Kőhíd utcába költözött.
„Párom és én a nyitás előtt már több éve vegán életmódot folytattunk, mégpedig etikai szempontból. Mi igazán szeretjük az állatokat, lényegében nem különböznek tőlünk, hiszen bennük is szív dobog, éreznek, szeretnek, félnek, aggódnak, emlékeznek, mindegyik külön személyiség, lelkük van. Ezenfelül tiszteljük környezetünket, amibe az állatok is beletartoznak. Azt láttuk, hogy Kecskeméten nincs olyan hely, ahol állati eredetű termék, hozzávaló felhasználása nélkül készült, valamint szója-és gluténmentes ételeket lehetne enni, ráadásul olyanokat, amelyek a magyaros ízvilágot is megidézik” – mondja Hódi Zsuzsanna.

A MegaVegan étterem egyik utolsó menüje / forrás: az étterem Facebook-oldala

A MegaVegan Étterem kínálatával – mint fogalmaz – szerették volna megmutatni, hogy úgy is jól lehet lakni, és lehet változatos, ízletes – és ami ugyanilyen fontos, nagyon egészséges – ételeket kóstolni, ha ezért nem kell állatokat megölni. Sőt, így még a környezetünket is kíméljük, védjük.
„Amiben mi egyediek voltunk, hogy minden alapanyagunk minőségi volt, nem használtunk semmilyen formában szóját, a húst jackfruittal és banánvirággal helyettesítettük, valamint a gluténérzékenyek is bátran, bármit fogyaszthattak nálunk” – tekint vissza az étterem tulajdonosa. Persze ő is látta, elsősorban olyan vendégeik voltak, akik valamilyen ételallergiával küzdöttek, és nem lelkiismereti okokból nem fogyasztottak állati eredetű ételeket.
„Mindig nagyon boldog voltam, mikor megtudtam, hogy vegán a vendégünk, de azt látom, hogy igencsak kisebbségben vagyunk mi még” – véli Zsuzsanna.

És mi vezetett a bezáráshoz? A válasz egyszerű: az anyagiak. Az étterem nem tudott rentábilis lenni. Hogy miért nem, ennek az okai viszont összetettebbek, nemcsak arról van szó, hogy a kecskemétiek imádják a húst és a pörköltet.
„Több volt a kiadásunk, mint a bevételünk. Rendszeresen befelé raktuk a pénzt, hogy az alkalmazottakat és az egyéb költségeket ki tudjuk fizetni, de ez már tarthatatlanná vált. A kormányunk sem vállalkozó barát. Mindenféle adókat, hozzájárulásokat és terheket raknak a vendéglátósokra. Jön az NTAK, a MOHU, fizetni kell a turizmus fejlesztési hozzájárulást és hadd ne soroljam… Megemelték a villanyt a gázt és most emelik a víz díjat is, Kecskeméten plusz alapdíjat is fizetni kell. A vásárlóerő is csökkent, hatalmas az infláció, mindenki megnézi, mire költi a pénzét. Mi normál áron kínáltunk mindent, például a menü 2350 forint volt, ha rendes haszonnal akartunk volna dolgozni, minimum 4000 forintért kellett volna adnunk. Gluténmentes lisztet már nem kapsz 2000 Ft/kg alatt, a mandulaliszt 3000 forint, a minőségi növényi sajt közel 4500 Ft/kg és sorolhatnám. Ha drágábban adtuk volna a menüt vagy bármely más ételünket, még ennyien sem tudták volna megfizetni, így viszont nem érte meg tovább folytatni” – szól Zsuzsanna realista összegzése.

Hasonló cikkünk:  Társadalmi egyeztetéssel kezdik a KRESZ megújítását

Azt viszont határozottan kijelenti: ha három évvel visszatekernénk az idő kerekét, akkor sem csinálna semmit másképp, arra pedig különösen büszke, hogy első osztályú szakácsok és pultosok dolgoztak náluk, és hogy több ingyenes ételosztáson vettek részt, nekik köszönhetően összességében több ezer adag ételt kóstolhattak meg a kíváncsi vagy éppen a rászoruló emberek.

„Éttermünk július 31-én 15 órakor végleg bezárja ajtaját. Köszönjük mindazoknak, akik eddig kitartottak mellettünk. Köszönjük Neked, aki törzsvendégünk voltál, és megtiszteltél azzal, hogy rendszeresen nálunk ebédeltél, vagy kérted a házhozszállítást. (…) Egy család voltunk, együtt küzdöttünk, örültünk, sírtunk, nevettünk. Most ennek vége lesz. A forgalmunk kevés ahhoz, hogy a munkatársakat, a rezsit, a bérleti díjat, a turizmusfejlesztési és sok más adót ki tudjunk fizetni, ezért kényszerültünk erre a lépésre” – írta ki az étterem elköszönő Facebook posztjában. Hűséges vendégeik nagyon rosszul élték meg a búcsút.

„Volt, aki sírva jött be, hogy nagyon sajnálja, mert számára nincs más alternatíva itt Kecskeméten. Más azt mondta, gyűjtést szervez, de hát az sem lenne megoldás, hiszen mi minden hónapban küzdöttünk” – folytatja Zsuzsanna. És valóban a kommentek között ilyeneket olvashatunk: „fantasztikus ételek, ízvilág és csodás személyzet”, „nagyon sajnálom, nagyon finom volt mindig minden”, „csodákat alkottatok mind az ételek minőségében, mind rendelés felvételében és a kiszállításban egyaránt, mindig nyugodt szívvel rendeltem tőletek, mert itt valóban tejmentes ételekkel találkoztam”.

Zsuzsanna abban biztos, hogy éttermet nem fognak már nyitni, viszont tervezik, hogy a három év alatt készített több mint ezerféle étel javának receptjeiből egy különleges, egyedi recept könyvet adnak ki.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...