fbpx

FRISS HÍREK

Az elmúlt hónapokban túlterheléses támadás érte a kormánytól független magyar lapokat

- Advertisement -

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) jelentése szerint több mint negyven, kormánytól független médium online felületét érte túlterheléses támadás az elmúlt öt hónapban. A feltehetőleg hano néven futó támadó vagy támadók hátrahagyott jelei alapján belföldről szervezik a támadásokat, amik nemegyszer kifejezetten drága és szofisztikált megoldásokkal jártak el.

A támadások célpontjában volt a Telex, HVG, 444, Magyar Hang és a Forbes is. Ezek mellett kisebb ellenzéki propagandaoldalt is támadtak, például a BalraMagyart és a HírHugót.

Eddig nem vállalta senki a támadásokat, a nyomok szerint egy hano néven jelölt bűnözőt vagy bűnözőket gyanítanak mögöttük, akik a visszamaradt jelek alapján összehangolt támadássorozatot indítottak. Szakértők szerint jól finanszírozott csoport lehet a háttérben, mivel több esetben drága, vagy szofisztikált megoldásokat is bevetettek. Ezek mellett a támadók jól ismerhették a magyar médiapiacot és kiszolgáló infrastruktúráját.

Hasonló cikkünk:  Pert nyert az újságíró, az MNB jogellenesen titkolta az alapítványai költéseit

A jelek szerint az elnémítás volt a cél, semmilyen zsaroló jellege nem volt az eseteknek – ez is erősíti azt a feltételezést, hogy belföldi felelősöket lehet gyanítani a támadások mögött.

Az IPI felhívta az EU figyelmét a jelenségre, és felszólította a magyar hatóságokat, hogy egyben kezeljék a támadássorozatot. Scott Griffen, az IPI igazgatóhelyettese hozzátette, hogy szerinte ez a fajta túlterheléses támadássorozat a digitális cenzúra egyfajta alattomos formáját jelenti, a magyarországi kritikus és független média elleni nyomásgyakorlás újabb formáját.

„Amit az elmúlt hónapokban láttunk, az a gyenge pontok feltérképezése lehet egy nagyobb, összehangolt támadás előtt, ezért a hatóságoknak most kell cselekedniük, hogy azonosítsák és megállítsák ezt a demokratikus és biztonsági fenyegetést” – mondta az IPI igazgatóhelyettese.

via Szabad Európa

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...