fbpx
17.2 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

Az elmúlt hónapokban túlterheléses támadás érte a kormánytól független magyar lapokat

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) jelentése szerint több mint negyven, kormánytól független médium online felületét érte túlterheléses támadás az elmúlt öt hónapban. A feltehetőleg hano néven futó támadó vagy támadók hátrahagyott jelei alapján belföldről szervezik a támadásokat, amik nemegyszer kifejezetten drága és szofisztikált megoldásokkal jártak el.

A támadások célpontjában volt a Telex, HVG, 444, Magyar Hang és a Forbes is. Ezek mellett kisebb ellenzéki propagandaoldalt is támadtak, például a BalraMagyart és a HírHugót.

Eddig nem vállalta senki a támadásokat, a nyomok szerint egy hano néven jelölt bűnözőt vagy bűnözőket gyanítanak mögöttük, akik a visszamaradt jelek alapján összehangolt támadássorozatot indítottak. Szakértők szerint jól finanszírozott csoport lehet a háttérben, mivel több esetben drága, vagy szofisztikált megoldásokat is bevetettek. Ezek mellett a támadók jól ismerhették a magyar médiapiacot és kiszolgáló infrastruktúráját.

Hasonló cikkünk:  Milyen okok állnak az Egyesült Államok vízummentességi szigorítása mögött?

A jelek szerint az elnémítás volt a cél, semmilyen zsaroló jellege nem volt az eseteknek – ez is erősíti azt a feltételezést, hogy belföldi felelősöket lehet gyanítani a támadások mögött.

Hasonló cikkünk:  Nem halad jól a Budapest-Belgrád vasútvonal építése: elviszik az anyagot, miközben a kínai kivitelező nem tud teljesíteni

Az IPI felhívta az EU figyelmét a jelenségre, és felszólította a magyar hatóságokat, hogy egyben kezeljék a támadássorozatot. Scott Griffen, az IPI igazgatóhelyettese hozzátette, hogy szerinte ez a fajta túlterheléses támadássorozat a digitális cenzúra egyfajta alattomos formáját jelenti, a magyarországi kritikus és független média elleni nyomásgyakorlás újabb formáját.

„Amit az elmúlt hónapokban láttunk, az a gyenge pontok feltérképezése lehet egy nagyobb, összehangolt támadás előtt, ezért a hatóságoknak most kell cselekedniük, hogy azonosítsák és megállítsák ezt a demokratikus és biztonsági fenyegetést” – mondta az IPI igazgatóhelyettese.

via Szabad Európa

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...