fbpx

FRISS HÍREK

Eddig 315 milliárd forint mínuszban vagyunk, mert a piaci árnál drágábban vesszük az orosz gázt

- Advertisement -

Májusban 9 százalékkal drágábban adta a két hónappal ezelőtti kurzushoz képest Oroszország a földgázt Magyarországnak az irányadó, tőzsdei árhoz mérve. A számolás a Központi Satitsztikai Hivatal külkereskedelmi adatbázisa alapján történt.

Ez csökkenést mutat az áprilisi 12 százalékhoz képest, viszont nem változtat azon, hogy felárral kapjuk a földgázt az orosz vezetéken keresztül. A számítások szerint májusban Magyarország köbméterenként 173 forintot fizethetett Oroszországnak, ez 41 forintos csökkenés áprilishoz képest. Az MVM a rezsicsökkentett árak miatt köbméterenként 123 forintot veszített, ellenben az átlagfogyasztás felett használó ügyfelektől köbméterenként 374 forintos haszonra tett szert.

15 százalékkal több földgáz érkezett Magyarországra a tavaly májusban mért mennyiséghez képest, ami körülbelül 444,44 millió köbmétert jelent. A magyar kormány 77 milliárd forintot fizetett ezért az oroszoknak. Ha ugyanebben az időszakban ugyanekkora mennyiségű földgázt a tőzsdéről vásároltunk volna, 27 milliárdot takaríthattunk volna meg – derül ki a számításokból.

Hasonló cikkünk:  A visszajelzések alapján Angliától Ausztriáig jönni fognak emberek Magyar Péter szombati tüntetésére

2021 őszén kötött az Orbán-kormány az oroszokkal 15 évre szóló hosszú távú gázvásárlási szerződést, kizárva ezzel a szabad piaci árú gáz vásárlásának lehetőségét. Ha amellett döntött volna, a szerződés megkötése óta 315 milliárdot spórolt volna és költhetett volna el a magyar parlament a saját belátása szerint.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...