fbpx

FRISS HÍREK

Egy év alatt kisebb oázis lett a kecskeméti esőkertből

- Advertisement -

A tetőről az épület tövéhez folyt az esővíz Kecskeméten a Sosztakovics utca társasházainál, áztatva a lakások falát. Viszont a körbezárt kis téren alig volt növényzet, általában a fű is mindig teljesen kiégett. A Zöld Küldetés Egyesület úgy látta, itt minden szempontból érdemes újításként egy esőkertet létesíteni. Az elmúlt egy év igazolni látszik a várakozásaikat.

Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke elmondta: a Sosztakovics utca lakóival közösen az volt a céljuk, hogy a házak tetőzetéről a csapadék a kialakítandó esőkertbe jusson el, így egyszerre oldódhat meg a falak penészesedésének problémája és az esőkerti növények vízutánpótlása is részben vagy egészben biztosítva lesz.

„A tervezés, az érkező vizek felmérése és a helyszín pontos kijelölése után, 2022 tavaszán a tér közepén 90, a körülötte lévő külső gyűrűben pedig 70 centiméter mélységben szedtük ki a földet, egy részét összekevertük komposzttal, majd a tápanyagdús keveréket 40-45 centiméteres vastagságban terítettük le. Ezután következett a növényzet elültetése, legvégül pedig mulccsal borítottuk be a területet. A csapadék geotextíliával és kaviccsal kibélelt kis csatornákon jut el a kertbe az épületektől” – összegzi Kata az elvégzett feladatokat, hozzátéve: a munkálatokban kivették részüket a szomszédos házak lakói, akikre az öntözésben is lehetett számítani. Szükség is volt a gondoskodásra, a tavalyi nyári aszályban a fiatal növények enélkül nem maradtak volna meg.

2022. július / Fotók: Hraskó István

Katától megtudjuk, az esőkertbe összesen 28 facsemete került – kislevelű hárs, éger, vadkörte és nyír –, több mint ötven cserje – például tiszafa, som, borbolya, kányabangita, gyöngyvessző –, míg a peremét évelő növények, többek között őszirózsák, zsályák, bíbor kasvirágok és sásliliomok díszítik.

Ha megnézzük az ültetés után, valamint a közel egy éve készült képeket, és összevetjük a jelenlegi állapottal, láthatjuk a hatalmas különbséget. Szinte rá sem lehet ismerni a térre, mintha egy oázis alakult volna ki a korábbi sivár területen, amely ma már önfenntartónak mondható.

Hasonló cikkünk:  Sok lakó szerint veszélyesek és még szöszölnek is, ezért kivágják a nyárfákat a katonatelepi véderdőben

„A növények kiváló állapotban vannak, a fák hatalmasat nőttek, a cserjék is szép sűrű aljnövényzetet alkotnak. Úgy véljük, jó döntés volt itt esőkertet létrehozni, de ez a város számos pontjára igaz lenne” – jelenti ki a Zöld Küldetés Elnöke.

2022. szeptember / Fotó: Hraskó István

De miért is éri meg a gyep+tuja kombináció helyett a burjánzó esőkertekre szavazni? Kata szerint számos előnye van az ilyen zöldfelületeknek:

  • Az esőkert nagy mennyiségű víz megkötésére képes, a csapadékot hosszú időre elraktározza. Így az ide ültetett növények a víz fokozatos hasznosításával egy hosszú ideig tartó aszályt is át tudnak vészelni.
  • Előnye az is, hogy a talaj gyorsan magába szívja a csapadékot, nem alakul ki pangóvíz, mint a betonos árkokban, így nincs tere a szúnyogok elszaporodásának.
  • Az esőkertek akár 100 milliméter csapadékot is képesek kezelni, megtartani, jóval nagyobb a kapacitásuk, mint a hagyományos árkoknak.
  • Nem igényelnek különösebb pénz- és időráfordítást, annyi gondozásra van szükségük, mint egy évelő ágyásnak.
  • Zöldebbé válik tőlük az utca, tisztább lesz a levegő.
  • Menedéket kínálnak a rovaroknak, madaraknak.
  • Ha megnőnek a fák, árnyékot adnak, és ezáltal a levegő hőmérsékletét is csökkentik, összességében jobb lesz az esőkert környezetének mikroklímája.
  • Emberi fogyasztásra alkalmas növényeket – szőlőt, málnát, ribizlit, gyümölcsfákat – is bátran lehet ide ültetni.

2023. augusztus / Fotók: Hraskó István

Úgy tűnik, mintha Kecskeméten kezdenék lassan felismerni ezeket az előnyöket. Volt már olyan utca, ahol a csapadékvíz-elvezetés és megtartás problémáját úgy oldották meg, hogy a házak előtt közel húsz kisebb esőkertet alakítottak ki. De több cég is is felismerte, hogy a telephelyüket feldobja és ami még fontosabb, a hősziget-hatást mérsékli, ha aszfaltburkolat vagy térkő helyett egy hűvösebb klímát biztosító zöld szigetnek adnak helyet. Az esőkert ráadásul közös ebédelések vagy akár céges megbeszélések kiváló, inspiráló helyszíne is lehet a megszokott irodai környezet helyett.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...