fbpx

FRISS HÍREK

„Mindenki törekszik a szépségre, de igazság nélkül csak giccs marad.” – Gulyás Géza a szentségről

- Advertisement -

Az antropocén korszak egymáson elcsúszó valóságaiban elveszett az az ember, aki a gyökerei helyett kizárólag az anyagi világ kényelmét keresi. Elkopnak hagyományos értékeink a konzumista rendszer kannibalisztikus természete mellett. Gulyás Géza festőművész munkái legalábbis erről tanúskodnak: misztikus relikviák egy elárvult társadalomban.

Gulyás Géza Látvány és Misztérium kiállítása a Kápolna Galériában volt látható augusztusban. A tárlat több alkotói korszakából válogatott képeket és objekteket. A gyűjteményt az alkalmazott technika mellett a vallási és történelmi szimbólumokat bátran használó személyes, olykor dogmatikus világkép tette egységessé.

Gulyás Géza, Sütő Erika és Balanyi Károly a Látvány és misztérium megnyitóján / Fotó: kecsup.hu

“Géza kutatja a láthatatlant, a szóval el nem mondhatót, a lélek és a szellem valóságát, a biztos tudást, amiről nincs érzéki tapasztalás, mert a természeténél fogva érzékfölötti, vagyis természetfölötti.” Mondta Balanyi Károly Ferenczy Noémi-díjas képzőművész a megnyitó beszédében. Az alkotás ilyen módon tehát nem más, mint tanúságtétel a természetfölötti valóságról. (…) Ezek a képek nem a szekularizált világ termékei, a rész mindig alárendelődik, fénnyel átitatva keresi és szolgálja a teljességet.”

Amikor lapunk munkatársa a jelenlegi társadalom és az archaikus elemeket, múltbéli jelenéseket ábrázoló munkák közti kapcsolatról kérdezte, Gulyás Géza a szentség kérdését járta körül.

Hasonló cikkünk:  Nekünk csak kérdezni kell, a Kecskeméti Médiacentrumnak pedig válaszolnak – az Izsáki úti fák burkolatkialakítása kapcsán is

“A szépség szerelmese vagyok, de az igazságot keresem.”

A misztikus keresztény alkotó szerint a szentség és a sötétség mindenhol jelen van a környezetünkben. Érzékenység szükséges a hierofánia felismeréséhez, hogy a szentség felfedje magát a hétköznapokban és igazi szépséget tapasztaljunk. Az új tendenciákat borúsan figyeli, vallási meggyőződéssel olvas a korszellemből.

Gulyás Géza Elmélyülés és Misztikus ház képeivel / Fotó: kecsup.hu

“A globalizáció, a nagy információs világtenger sok lehetőséget rejt, de sok veszélyt is – a fiatalokért különösen sokat imádkozom. Erről szólnak az idei munkáim, vagy azokról a szép dolgokról, amiket látok. Paradigmaváltás előtt állunk. Vagy a szilárd keresztény értékek nyernek nagyobb teret, vagy elveszünk a fogyasztói társadalom élvezeteiben.

Gulyás Géza: Metaverzum (2023) / Forrás: Gulyás Géza

Mindenki törekszik a szépségre, de igazság nélkül csak a giccs marad.

Az igazságban, a megnyilvánuló szentségben pedig ott a sötétség. Csak ezzel együtt lehet valami szép.”

Gulyás Géza munkássága a keresztény olvasat nélkül is arra emlékeztetheti a befogadót, hogy a tudás és az érzékenység, nem utolsó sorban a múlt jelképeinek bizonyos mértékű ismerete nem csak a művészet értelmezésében segít, de embernek maradni is a modern időkben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...