fbpx
21.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Ha segítséget kérsz egy Facebook-csoportban, nagy eséllyel kinyírnak

- Advertisement -

A 444 újságírója beszélgetett Guld Ádám médiakutatóval, a PTE-BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék habilitált egyetemi docensével arról a jelenségről, hogy miért jelenik meg az agresszivitás a közösségi médiában.

A cikk szerzője – ahogy valószínűleg szinte mindenki, aki használja a közösségi média komment szekcióit – azzal szembesült, hogy az egymás segítésére, támogatására született Facebook-csoportok hozzászólói kevés kivételtől eltekintve, alázzák, kritizálják, szidják az adott poszt íróját, aki pedig csak segítséget, vagy tanácsot szeretett volna kérni.

A médiakutató szerint nem újkeletű jelenségről van szó, az elmúlt évek eseményei és trendjei azonban alapvetően megváltoztatták azt, ahogyan egymással kommunikálunk a közösségi médiában. Bár szeretünk úgy gondolni mindenféle negatívumra, mintha magyar sajátosság lenne, ez a jelenség világszerte megfigyelhető.

A pszichológusok, szociálpszichológusok és médiakutatók szerint elsősorban a koronavírusjárvány, és az azzal járó lezárások hozták a változást, ugyanis a négy fal közé zárt, bizonytalanságban élő, az egészségét és az egzisztenciáját féltő emberek egy része nem tudott mit kezdeni a benne gerjedő rengeteg feszültséggel.

Hasonló cikkünk:  A biodíszlet szerepén innen és túl – Nőnap és előkampány Kecskeméten

Ennek lecsapódása volt az, hogy fokozottan agresszíven kezdtek el kommunikálni azokon a felületeken, ahol ennek érzésük szerint nem volt tétje – a korábbiaktól eltérően ráadásul már nem névtelenségbe burkolózva, hanem vállalva nevüket és arcukat is.

A jelenség ellen több szinten is lépni lehet:

  • a közösségi médiaplatformok igyekeznek szabályozni azt, hogy hogyan lehet megnyilvánulni a felületeiken,
  • lehetne állami szabályozás, az online visszaélésekkel foglalkozó hatóságok és a médiahatóság szabályozása,
  • a felhasználók bejelentései alapján a hatóságok már tudják kezelni ezeket a visszaéléseket.

Az utóbbihoz kell tudatosság is: tisztában kell lennünk azzal, hogy mit szabad és mit nem szabad a közösségi médiában.

A teljes cikk itt olvasható érdekes következtetésekkel és tanulságokkal.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...