fbpx

FRISS HÍREK

Három felnőtt háziorvosi praxis betöltetlen Kecskeméten, ősszel egy negyedik is üresedik

- Advertisement -

A háziorvosok hiánya Kecskemétet is érinti. Szeptember 15-ig négy felnőtt háziorvosi körzetbe is várják a jelentkezéseket a megyeszékhelyen. Az orvosoknak extra juttatásokat: 1 millió forint praxiskezdési támogatást, szolgálati lakást, felszerelt rendelőt és kulturális és rekreációs juttatásokat is biztosítanak. 2010 és 2021 között 644 fővel (10 százalékkal) csökkent a praktizáló háziorvosok száma Magyarországon, és nem nagyon látszik javulni a helyzet.

„Kecskeméten azonnal betölthető orvosi praxisok extra juttatásokkal” – hirdeti a kecskeméti önkormányzat honlapja, az oldalon pedig négy felnőtt és egy gyermekorvosi praxis hirdetése is megtalálható. A felnőtt praxisok a következők:

  • 001. számú körzet – Műkertváros, Mártírok útja – innen nemrég ment nyugdíjba dr. Tóth Mihály, július 1-jétől tartósan dr. Shakarneh Subhi helyettesíti – az ellátottak száma itt közel 2100 fő.
  • 017. számú körzet – Széchenyiváros, Nyíri út – dr. Jakkel Anna 2023 februári halála óta betöltetlen, több háziorvos váltott helyettesítéssel látja el a körzetet – páciensek száma közel 2040 fő.
  • 029. számú körzet – Széchenyiváros, Széchenyi sétány – dr. Bogárdi Mária nyugdíjba vonulása miatt 2023 áprilisától betöltetlen – több háziorvos váltott helyettesítéssel látja el a körzetet – ellátottak száma közel 1680 fő.
  • 313. körzet – Kadafalva – ez a körzet még betöltött, egyelőre dr. Varga Beáta rendel itt, de mint megtudtuk, ősztől már nem fog – ellátottak száma közel 3821 fő.

Forrás: kecskemet.hu

A hirdetésekben hangsúlyozzák, hogy a pályázatra határon túli szakemberek pályázatát is várják. Eredményes pályázat esetén az önkormányzat határozatlan idejű, de minimum 5 évre szóló feladatellátási szerződést köt.

Olyan pályázók is jelentkezhetnek, akik nem rendelkeznek háziorvosi szakvizsgával, de valamilyen szakképesítéssel igen és vállalják, hogy 5 éven belül a háziorvosi szakvizsgát leteszik.

Mind a négy körzet esetén a pályázónak kínálnak:

• 1 millió forint praxiskezdési támogatást,
• szolgálati lakást,
• felszerelt rendelőt,
• kulturális és rekreációs juttatásokat.

Forrás: Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága honlapja, eszii.hu

A 17-es, Nyíri úti körzet ingyenesen átvehető praxis. A másik háromnál az önkormányzat által biztosított juttatások között szerepel, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő praxisprogram keretén belül, maximum 4 millió forintig biztosítják a feltételeket a praxisjog vásárlási támogatás igényléséhez.

  • Dr. Csausz Mariann 2021 áprilisi halála óta betöltetlen a 5002. számú gyermek háziorvosi körzet is (amelynek rendelője a Czollner téren van), itt is tartós helyettesítéssel látja el a körzetet dr. Bélley Gábor. A praxisjog itt is térítésmentesen átvehető, a felnőtt háziorvosi praxisnál említett juttatások erre is érvényesek, emellett az önkormányzat biztosítja 14 millió forint letelepedési támogatás igényléséhez a feltételeket. A jelentkezési határidő ugyancsak szeptember 15.
Hasonló cikkünk:  A héten nagyjából befejezhetik a McDonald’s-nál lévő körforgalmat, lezárások lesznek az Izsáki úton

Mint az Országos Kórházi Főigazgatóság Alapellátásfejlesztési Igazgatóságának honlapján utánanéztünk, az országban a legfrissebb, július 1-jei adatok szerint 652 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis volt (beleértve a felnőtt, gyermek és vegyes háziorvosi körzeteket), azaz olyanok, amelyekbe minimum hat hónapja nem sikerült a helyi önkormányzatnak orvossal szerződést kötnie, így helyettesítéssel kénytelenek megoldani a rendelést. Az aktuálisan üres praxisok száma ennél magasabb, hiszen vannak olyan körzetek, ahol kevesebb mint fél éve nincs doktor (mint a két kecskeméti).

A műkertvárosi rendelő / Fotó: Hraskó István

Bács-Kiskunban 31 háziorvosi körzet tartósan betöltetlen (8 felnőtt, 10 gyermek és 13 vegyes). Bácsszőlősön betöltetlen a legrégebb óta a háziorvosi praxis: már 2004 októberétől nincs a kis falunak orvosa. Imrehegyen 2007, Kunfehértón és Kunpeszéren pedig 2010 óta nincs doktor a körzetben. A többi tartósan üres praxis jórészt községekben van, de azért a városok sem kivételek: Kecskemétre, Kiskunfélegyházára, Kiskunhalasra, Izsákra, Soltra, Soltvadkertre és Szabadszállásra is jut egy-egy helyettesítéssel ellátott tartósan üres körzet.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. tavaly szeptemberben felhívta a figyelmet: a betöltetlen praxisok növekvő számának egyik oka, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. A háziorvosok átlag életkora 60 év körüli. De két másik ok is állhat a betöltetlen praxisok mögött. Az egyik a kilátástalanság, ez főleg azokat a praxisokat sújtja, amelyek nehezen elérhető településeken találhatóak. Egy másik ok lehet a magánellátásba való távozás a magasabb juttatások miatt, ez a probléma inkább a nagyobb városok esetében magyarázhatja a betöltetlen praxisok magas számát, mivel a háziorvos nyugdíjba vonulása után nincs jelentkező a megüresedett pozíció betöltésére.

Mint a GKI tanulmányából kiderül, 2010 és 2021 között 644 fővel (10 százalékkal) csökkent a praktizáló háziorvosok száma Magyarországon.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...