fbpx
24.5 C
Kecskemét
2023. szeptember 26., kedd

FRISS HÍREK

Leszakadt jégtábla okozott tragédiát egy pingvin kolóniában

Egy beszakadt jégtábla okozott tömegszerencsétlenséget egy császárpingvin kolóniában. Az antarktiszi Bellingshausen-tengernél akár tízezer fióka is elpusztulhatott. A szerencsétlenséget tavaly év végén műholddal rögzítették, és most hozták nyilvánosságra.

A császárpingvinek szaporodási ciklusa a tenger jegének vastagságától függ. A fiókáknak még nem fejlődtek ki az úszáshoz szükséges vízálló tollaik, így mind megfulladtak vagy halálra fagytak az óceánban.

A tudósok öt pingvinkolóniát követtek nyomon a térségben: a Rothschild-szigeten, a Verdi-szigeten, a Smyley-szigeten, a Bryan-félszigeten és a Pfrogner-fokon. Az Antarktisz ezen részén idén és tavaly nyáron szinte egyáltalán nem volt jégtakaró.

A British Antarctic Survey szerint az antarktiszi jégtáblák olyan ütemben olvadnak a globális felmelegedés miatt, hogy a császárpingvinkolóniák több mint 90 százaléka eltűnik majd a bolygóról a század végére.

Hasonló cikkünk:  Egy kijevi óvóhelyről is jelentkezett Novák Katalin

via 444

Hasonló cikkünk:  Az antarktiszi tengeri jég mennyisége negatív rekordot döntött

Hirdetés

Felkapottak

Limuzin rozsdásodik a Lakos-tanya buszmegállónál, a buckavidék szomszédságában

Ha egyszer mesét írnak egy limuzinról, olyan befejezést kitalálni sem lehetne hozzá, mint amit az élet produkál: egy Lincoln...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...