fbpx
25.6 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Milliárdos támogatásból működik a Magyar Kertörökség Alapítvány

- Advertisement -

A Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) megalakulása óta több mint egymilliárd forintnyi állami támogatást kapott. A kuratóriumi tagok között van Kiss-Rigó László püspök, és a Rose d’Or nevű szuperjachtot megvásárló Euroleasing vezére is, akik mások mellett évi 70 milliós juttatáson osztoznak.

A Magyar Turisztikai Ügynökségtől most egy 69 milliós megbízást kapott az MKA, amiből egy Tokaj-Hegyalja kertörökségéről és kertpotenciáljáról szóló tudományos művet kell írniuk. A határidő szeptember 30-ka, de az alapítvány még csak a feltárás szakaszában tart, így igyekezniük kell.

A fertődi Esterházy-kastélyban jelentették be 2021 októberében, hogy megalakult a Kertörökség Alapítvány. Célja, hogy megőrzi és elősegíti a fenntarthatóságát a hazai és a Kárpát-medencei kertörökségnek. Az alapítvány így tekint magára:

„Civil szakmai ernyőszervezetként hazánkban egyedüliként fogja össze és segíti a magyar történeti és történeti értékű kertek fenntartásával és megújításával kapcsolatos kormányzati és civil kezdeményezéseket”.

A magyar kertvagyon egyébként 1100 település területén helyezkedik el, becsült nagysága mintegy 660 km², és a legértékesebbnek számító 408 történeti kert 58 százaléka állami tulajdonú.

Újságírói kérdésre, hogy pontosan milyen művet is kell elkészítenie az MKA-nak, és milyen kertekre vonatkozik a mű és az előkészítő anyag, azt válaszolták, hogy alapítványuk 2022. júliusában kötött stratégiai együttműködést a hazai kertturizmus fellendítése érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökséggel.

„Ennek része a Tokaj-Hegyalja borvidék szőlőskertjeit, kastély- és kúriakertjeit összefogó turisztikai kertútvonal szakmai kidolgozása 2023. szeptember 30-ig. A kerttörténeti (ezenkívül geológiai, topográfiai, vízrajzi, településtörténeti) kutatásba bevonjuk az érintett társszakmákat (tájépítész, kerttörténész, kertrégész, stb.) is. A kutatás Tokaj-Hegyalja 22 településén található több mint 30 kastélykert/kúria kertre vagy szőlőskertre terjed ki” – írják.

Mivel Tiborcz István komoly terjeszkedésbe kezdett Tokaj-Hegyalján, az is érdekes lehet, hogy pontosan melyek az érintett kastélykertek, kúriák, szőlőskertek. Az MKA annyit közölt ezzel kapcsolatban, hogy „az MTÜ-vel kötött szerződés alapján vállalt feladat teljesítése jelenleg a felmérés fázisában tart, amelyre tekintettel végleges darabszám az érintett kertekről jelenleg még nem adható”.

Vagyis augusztus közepén még csak a feltárás szakaszában tartanak, miközben a következő hónap végére már készen is kellene lennie a tanulmánynak.

Hasonló cikkünk:  Lehet-e profin csempére csempézni?

Az alapítvány több helyről is kapott támogatást:

  • 2021-ben a Lechner Tudásközpont Kft. adott tört évre 415 milliót,
  • 2022-ben még nagyjából 190 milliós támogatást kaptak innen,
  • 2022 szeptember 14-től az Építési és Közlekedési Minisztérium finanszírozza őket, innen tavaly 331 millió kaptak,
  • a Magyar Turisztikai Ügynökség 20 millióval,
  • a Petőfi Kultúrális Ügynökség Zrt. kétmillióval támogatta őket.

Sem az MKA, sem az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Lechner Tudásközpont nem említett konkrét projekteket, hogy mire költötték a pénzeket. A minisztérium és az MKA is úgy fogalmazott, hogy a támogatás a Magyar Kertörökség Alapítvány alapítói okirat szerinti legfőbb feladatainak teljesítésére nyújt költségvetési forrást az alábbi feladatokra.

Többek között:

  • történeti kertek adattárának létrehozása,
  • zöldinfrastruktúra-tervezés, építés és fenntartás kereteinek és szakmai programjának kialakítása, szakmai kereteinek meghatározása,
  • klímaadaptív növényfajok alkalmazási lehetőségei hazai történeti kertekben,
  • történeti kertek matuzsálem fáinak vizsgálati módszertana és ápolási-kezelési útmutatója.

2023-ban az MKA 225 millió forint finanszírozásban részesült, 200 millió forint értékben az Építésügyi és Közlekedési Minisztériumtól, 25 millió forint értékben pedig a Magyar Turisztikai Ügynökségtől – válaszolta az alapítvány szintén újságírói kérdésre, azonban ebben még nincsen benne a turisztikai ügynökség által nemrég megítélt támogatás.

Az alapítványnak jelenleg kilenc kuratóriumi tagja van: Guller Zoltán, Kieselbach Tamás Ákos, Herczeg Ágnes, Dévényi Gergely – ők lemondtak a kuratóriumi tiszteletdíjaikról. Továbbá Fekete Albert tájépítész, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Rosivall László Ferenc orvos, Vály Judit Gabriella, az Euroleasing vezérigazgatója Vincze Attila tájépítész, akik 70 680 000 millió forint juttatáson osztoznak – derül ki az alapítvány eredménykimutatásából.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...