fbpx
21.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Milyen okok állnak az Egyesült Államok vízummentességi szigorítása mögött?

- Advertisement -

Nagyot ment a hír kedden, hogy az Egyesült Államok korlátozza a magyar állampolgárok vízummentességét. Mivel az USA vízummentességi programjának egyik partnere Magyarország, ezért nem kellett vízumot kérnünk az amerikai nagykövetségen, ha az Egyesült Államokba akartunk utazni. Ehelyett az ESTA néven ismert Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren keresztül lehet igényelni a belépési engedélyt. Az ESTA eddig két évre volt érvényes, többszöri belépéssel.

Azonban a kedd reggel bejelentett változás szerint az ESTA mostantól csak egy évre érvényes, és minden belépésnél újra kell igényelni. Egyelőre kérdéses, hogy ez azt jelenti-e, hogy a magyar állampolgárok vízum nélkül évente csak egyszer léphetnek-e be az Egyesült Államok területére, de úgy tűnik, hogy igen.

A lépés az egyszerűsített honosítással szerzett állampolgárságokkal való visszaélés miatt történt – mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének egyik szóvivője. A magyar kormány 2010-ben vezette be az egyszerű honosítást, hogy a határokon túl élő magyarok, illetve magyar származásúak könnyebben tudjanak magyar állampolgárságot szerezni. Közel egymillióan szereztek így magyar állampolgárságot 2010 és 2020 között, a legtöbben Romániából, de sokan Szerbiából és Ukrajnából is.

A problémája ezzel az Egyesült Államok kormányának az, hogy több olyan ország állampolgárai is vízummentes beutazási lehetőséghez juthatnak az Egyesült Államokba, amelyekre egyébként nem vonatkozott a vízummentesség. Az USA szerint a magyar kormány nem végezte el a szükséges biztonsági ellenőrzéseket a frissen állampolgárságot kapók esetében.

2018-ig 700 olyan ember szerzett egyszerű honosítással magyar állampolgárságot, akik nem voltak magyar nemzetiségűek – írta a Washington Post a Department of Homeland Securityre hivatkozva. Álláspontjuk szerint így „csalással” szerzett vízummentes amerikai belépésre jogosító állampolgárságot 700 ember.

Hasonló cikkünk:  A kormány feljelenti a SPAR-t

A nagykövetség szóvivője közölte, hogy „tudjuk, hogy Magyarországhoz nem kapcsolódó bűnözők és csalók jutottak csalással érvényes magyar útlevélhez. Mióta azonosítottuk a problémát, a magyar kormány nem tette meg azokat a szükséges lépéseket, amelyek orvosolnák ezt a határvédelmi problémát.”

„Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya” – áll a Belügyminisztérium keddi közleményében, amely válaszul érkezett a vízumkorlátozásra.

A magyar kormány megalapozatlannak és problémásnak találta, hogy a Department of Homeland Security érdeklődött a határon túli magyarok adatai iránt, amiket ezért nem is adtak ki – derült ki kormányzati forrásokból. Joe Biden elnök nevének említése a közleményben viszont annyiban érdekes, hogy ezeket az adatokat még Donald Trump elnöksége alatt kérte a magyar kormánytól a DHS.

Magyarország az egyetlen a 40 ország közül, akik szerepelnek az Egyesült Államok vízummentességi programjában, amellyel szemben korlátozták az ESTA-t.

Összesen 65 esetben bizonyítható az USA szerint, hogy a magyar hatóságok által kiadott okmányokkal jogtalanul utaztak be az Egyesült Államokba. Az amerikai közlemények mindenhol a 2020-ig kiadott állampolgárságokra vonatkoznak, mert a magyar kormány 2020-ban szigorított a honosítás feltételein, és azóta nehezebbé váltak ezek a csalások. A mostani szigorítás érdemben csak a korábban tíz év alatt kiadott állampolgárságokra, valamint az eleve magyar állampolgárságú emberekre vonatkozik.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...