fbpx

FRISS HÍREK

Kecskeméti éjszaka: “múzeuméjszakás” napló VIDEÓVAL

- Advertisement -

Az idei Múzeumok Éjszakája nem csak az elárasztott intézményektől és a főtéri bazároktól volt ennyire sűrű. Június 24-én még rövidfilmeket ünnepeltünk a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. Egészen addig, amíg nem keveredett a múlt parázzsal és a test ünnepével. Egy analóg trükk pedig a Szépművészeti Múzeumba nyitott utat.

Buda Anna Flóra előző nap látott animációs filmje még mindig hatással volt rám. Nem sikerült kihevernem a 27 utáni kozmikus magányt, és a KAFF tovább halmozta a valóságszagú élményeket. A Múzeumok Éjszakáját több nap filmelemző kocsmázás előzte meg. Szombat délutánra elfáradtunk a barátaimmal a nyomasztóan ismerős világok ábrázolásaiban és saját életünkben.

Aznap épp Csutorás Márton diákfilmjén háborogtunk (Kigyógyulva), ahol egy disztópikus – vagy nem is olyan idegen – társadalomban betegségként kezelik a homoszexualitást. A kollektív értékrendért csak jobban aggódtunk a Hírös Agóra pop-up tárlatába nyomuló sörpadok láttán. Főtéri ételes bódék nótás válogatása kísérte a Kirakat Galéria utcaképbe helyezett műtárgyait. Kevesen merengtek Molnár Péter alázatos írásnesze, Gaál Milica élénkszín csendélete, vagy Ulrich Gábor arctalansága előtt.

Szabó Judit kiállítása a Magyar Fotográfiai Múzeumban / Fotó: a Magyar Fotográfiai Múzeum Facebook oldala

Fekete-fehér utcai fotók közé, az egykori ortodox zsinagógába szerveztünk találkozót a többiekkel. A Fotográfiai Múzeumban Szabó Judit érzékeny, hétköznapi jelenetei alatt kiértékeltük a KAFF nyerteseit, és bemutatkozások, megvallott félelmek és ölelések tanúi lettek az épület festett vadállatai.

Talált családi fotók az Angyalszárny Adományboltból / Fotó: kecsup.hu

Az elmúlt napok vizuális ingereiben és söröspoharaiban tényleg elfáradtunk, ezért a belvárosi zajok elől egy társasház belső udvarában bújtunk meg. A csendből, ami végre segített feldolgozni az eddig látott kortárs anyagot, meghatva álltam Michelangelo szobrai előtt. Hiába a volt TEKA kópiái, a szellemi gazgagságról tanúskodó gipsztestek csendre intették saját szorongó testünket a modern élet feszültségében.

Hasonló cikkünk:  2025 végére készen áll a sorozatgyártásra az új kecskeméti Mercedes-gyár - posztolta Szijjártó Péter

Pieter de Hooch: Levelet olvasó lány / Fotó: kecsup.hu

Amikor rájöttünk, hogy nincs mivel felvágni a pizzát, egyiptomi bronzkést akartunk szerezni az éjszaka is nyitva maradt adományboltban, sikertelenül. Egy idősebb férfi a söre mellett segített nekünk rendszerváltás előtti magyar relikviákat elemezni, és találtam egy analóg képnézegetőt. Vettem mellé pár idegen családról készült felvételt, és alig vártam, hogy közelebbről láthassam a Szépművészeti Múzeum gyűjteményét analóg filmen.

Fotó: Gyenes Kata; Hírös Agóra

Egy padkában sem buktam fel a Nemzetközi Kerámia Stúdió felé, pedig egész úton az előhívott képeket figyeltem a kis eszközzel. Szívesen megálltam volna, átérezni a Levelet olvasó lány (Pieter de Hooch) nyugalmát a festett jelenetben, de az eleven, parázsló föld látványa kárpótolt a raku foglalkozáson.

Kemenceszellemek a Kerámia Stúdióban / Fotó: Kontor Enikő

Archaikus alkotásokat kísérő hiedelmek kaptak teret a Stúdió kiállításán. Kemenceszellemeket láttunk, akik valamikor az agyagtárgyak lelkét szimbolizálták. A letisztult, szinte szakrális közegben valóban megszólaltak. Animizmus nélkül a komolyságát vesztett hagyomány inkább művészi játék, ami az alkotói egyéniségekről mesél, de így is elképzeltük a formákat a tűzben.

Az estét lángokkal zártuk az utolsó zsíroskenyér feletti harc után. A tűz, ami annyi mindent formál, Szent Iván éjjelén közösséget teremtett egy kis időre.

Videó: Szűcs Zoltán

Aki magára vagy a rokonára ismert a talált filmen, annak örömmel visszajuttatjuk a képeket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...