Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Nem lesz Prágában Kemal Atatürk szobor

- Advertisement -

Musztafa Kemal Atatürk (1881-1938), a modern török állam megalapítója és első elnöke volt, így Egemen Bagis prágai török nagykövet szerint megérdemel egy szobrot. Ennek érdekében Prága hatodik kerületének vezetését még az év elején szólította meg, hogy az államalapítás századik évfordulójának emlékére szobrot kellene állítani.

A kérést most azonban hivatalosan elutasították – közölték hétfőn a kerület weboldalán.

A szobor három méter magas lett volna, amely másfél méter magas talapzaton áll – értesült a Deník N című független napilap. A törökök már 2015-ben kérték egy műtárgy felállítását a nyugat-csehországi Karlovy Varyban, ahol az egykori elnök 1918-ban gyógykezeltette magát. Akkor a kezdeményezés a helyi örmény közösség tiltakozása következtében megbukott.

Marek Jandák történész, a cseh tudományos akadémia történeti intézetének munkatársa a Novinky.cz hírportálnak azt mondta: az elutasítás oka az, hogy Atatürk felelős volt az 1922-ben végrehajtott erőszakos fellépésért, amely az örmények ellen 1915 és 1918 között lezajlott etnikai tisztogatás túlélőit sújtotta.

Atatürknek jelenleg nincs szobra Csehországban, Budapesten azonban kettő is van: 1993-ban a török állam ajándékaként a budai Naphegy térre került az egyik, a másik pedig a 2012-ben a XIX. kerületben létrehozott Atatürk parkban áll. A görög és örmény tiltakozás ellenére való felállítás oka utóbbi esetben Kispest és Pendik testvérvárosi kapcsolata volt.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Látványos részéhez érkezett a Széktói Stadion pályájának felújítása

Hamarosan befejezik az új gyepszőnyeg lerakását a Széktói Stadionban, amelynek részeként vízelvezető rendszert és fűtést is telepítenek a pálya...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version