fbpx

FRISS HÍREK

Vajon miért olyan különleges a matcha tea?

- Advertisement -

A tea fogyasztásának hagyománya a világ minden táján fellelhető A legtöbben reggeli italként fogyasztjuk az olykor erős, fekete nedűt. Általában a teanövény mintegy 10%-a hasznosul csak azokban a főzetekben, melyek kizárólag a tealevelekből készültek.

A matcha zöld tea ennél sokkal hatékonyabban képes jótékony hatását kifejteni szervezetünkben, hiszen a Japánban csak csodaitalként emlegetett teapor különleges termesztése és feldolgozása erre lehetőséget nyújt.

Az M Matcha korábbi írásából azt is megtudhatjuk, hogy a matcha tea segítségével többek között koncentrációs képességeink is javulhatnak, de még számtalan egyéb előnye is van a tea fogyasztásának. Cikkünkben arra keressük a választ, hogyan lehetséges az, hogy a matcha tea rendkívüli hatással van életminőségünkre és egészségünkre rendszeres fogyasztása esetén.

A matcha tea termesztése

Évszázados hagyományokra tekint vissza a matcha tea termesztése Japánban. Bár más országok is próbálkoznak a tea meghonosításával, kizárólag a Japán egyes tájain termesztett növények minősége a legjobb. A matcha termesztő vidékek eltérő éghajlati adottságai, a növény feldolgozásának módja teszi egyedivé a különböző fajta teák karakteres ízét.

Alapvetően a teacserje érési folyamatának befolyásolásával érhető el, hogy a növény rendkívül sok klorofillt és tápanyagot termeljen. Ekkor ugyanis fekete fóliával zárják el a napsütéstől a fiatal cserjéket. Ettől óriási mennyiségű antioxidáns és vitamin termelődik a növényben és a vibráló zöld színárnyalata is így alakul ki. 

Hasonló cikkünk:  A munka jövője: út a távmunka és hibrid modellek felé

A feldolgozás folyamata

Minden évben csak egyszer szüretelhető ez a teacserje, abban az időben, amikor a tetőfokára hág az érési folyamat. Mivel igencsak limitált a szüretelhető mennyiség és kézzel gyűjtenek be minden egyes levelet, így elmondhatjuk, hogy a valódi matcha az egyik legdrágább zöld tea. A leszedés után gőzöléssel állítják meg a növekedési folyamatot, azután pedig méret alapján osztályozzák a leveleket, száraikat eltávolítják.

A folyamat további részében már a szárított levelek porrá őrlése következik, amelyet gránit malomkövek végeznek. Egy igazán lassú eljárásról van szó, hiszen egy malom óránként csak 40 gramm teaport tud előállítani, bár ez mikrométer nagyságú porszemcséket jelent. Az erőteljes mechanikus behatás következtében a növény leveleiben lévő sejtfalak teljesen felhasadnak, melyekben a tápanyagok később a forró vizes elegyítéssel tökéletesen hasznosulnak.

A matcha tea jótékony hatásai

A matcha tea szinte valamennyi hatóanyaga a szervezetünkbe kerül. A hatalmas mennyiségű antioxidánsok, vitaminok és egyéb anyagok jót tesznek egészségünknek. Az éberséget, egész napos energetizálást nem követi gyors mélyrepülés, köszönhetően mindez az L-theanine matcha teában található mennyiségének. 

Zsírbontó, anyagcsere-gyorsító, méregtelenítő hatása a fogyni vágyók számára ad új lehetőségeket, míg a koncentráció javítása, a szabadgyökök elleni harca és a vércukorszint folyamatos kordában tartása bárkire kedvezően hat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...