fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Visszaesett a turizmus a Balatonnál, vagy rekordok dőlnek meg?

- Advertisement -

A kormány rekordokról beszél, közben a turisztikai szereplők visszaesést tapasztalnak a Balatonnál – a 24.hu forrása szerint a probléma az, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy újabb és újabb turisztikai rekordokról számoljon be.

Harminc-negyven százalékkal kevesebb vendég fordul meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai szerint a Balatonon az idei szezonban – nyilatkozta Flesch Tamás, a szállodaszövetség elnöke az Indexnek. A belföldi turizmus, élen a szállodaiparral visszaesést is mutat. A legfrissebb KSH-adatok is ezt mutatják még úgy is, hogy a statisztikai hivatal 2022 nyarán szerződést kötött az MTÜ-vel, aminek nyomán a KSH az MTÜ által létrehozott adatbázist használja.

A nyilatkozat megjelenése után az MTÜ megpróbálta hitelteleníteni Flesch Tamást, a január–június közötti időszak megugrott bevételeiről beszéltek, valamint balatoni vendégáradatról számoltak be. A csupa pozitív kijelentésekre Gulyás Gergely tette fel a koronát azzal, hogy rekordöntésről beszélt a Balatonnál.

2019-ben turisztikai rekordév volt, amikor még csak tesztüzemben működött a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) és 2020 januártól fedi le a teljes turisztikai szálláshelykínálatot. Mégis szívesen hasonlítja a mostani adatokat a 2019-eshez a kormány és a Magyar Turisztikai Ügynökség is. Ez azért lényeges, mert a magán- és egyéb szálláshelyekről 2020 előtt nem volt havi adatgyűjtés.

Holczer Ágnes, a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetségének elnöke szerint az adatgyűjtés módszertanában és azok publikációjában kell keresni az okát annak, hogy miért tapasztalnak a balatoni turizmusban dolgozók mást, mint amit az MTÜ kommunikál.

Hasonló cikkünk:  Hamarosan itthon is kínálhatnak a bankok kriptoeszközöket

„Lehet ezzel játszani. Ha sokan jönnek rövid időre, akkor azt lehet mondani, hogy nagyon megugrott a vendégszám. Csakhogy elképzelhető, hogy összességében végül kevesebb vendégéjszakát töltenek itt, ami jóval szorosabb összefüggésben áll a bevétellel és a jövedelmezőséggel, mint az előbbi – és a vállalkozók is erre fókuszálnak. A minap futottam bele egy hírbe, hogy 8 százalékkal emelkedett a júniusi bevétel 2022-höz képest. Miközben mindenhol megjelent, hogy a turisztikai vállalkozások ennél jóval nagyobb, akár 20–25 százalékos emelést is végrehajtottak. Azért ebből is látni, hogy valami probléma mégiscsak lehet, nem?” – mondta a szakember.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója 2019 januárjában a Magyar Időkben arról beszélt, hogy „a legfontosabb változás a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bevezetésével az lesz, hogy naprakészen megismerhetők lesznek a teljes szektorra kiterjedő, valós forgalmi adatok, amelyekről a szálláshelyek is kapnak statisztikai visszajelzéseket.”

Ezzel szemben a turisztikai szereplők arra panaszkodnak, hogy továbbra is csak korlátozottan látják az adatokat. Egy szállodás annyit lát, hogy a hozzá hasonló besorolású szálláshelyek hogyan szerepelnek.

„Valójában az okát sem tudom, miért nem lehet lekérni az összesített adatokat” – fogalmazott Holczer Ágnes. Hozzátette: keveset tudni arról is, hogy az NTAK-ba beérkező adatok minőségét mennyire ellenőrzik az MTÜ-nél.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...