fbpx

FRISS HÍREK

Mozgalmas ősz előtt áll a kecskeméti Vastaps Társulat

- Advertisement -

Új premier, fővárosi vendégjáték és színházi fesztivál is szerepel a tavasszal megújult Vastaps Társulat 2023/24-es őszi évadának tervei között.

A Vastaps Társulat egy 2016-ban alakult, alulról szerveződő, helyi társulat, amely a hosszú Covid szünet után idén tavasszal új vezetővel és új irányvonalak mentén tért vissza a kecskeméti kulturális életbe, hogy a klasszikus, szórakoztató darabok mellett hiánypótló előadásokkal is szolgáljon az alternatív, kortárs színházi stílus kedvelőinek.

Ennek első lépéseként májusban teltházzal mutatták be Dogville című darabjuk a Ciróka Bábszínházban. Lars von Trier ismert filmjének színpadi átirata egy kisváros hétköznapjain keresztül szembesít bennünket azzal, hogy mennyire nem tudjuk levetkőzni az idegenségtől való félelmünket, illetve mit hoz ki az emberekből az, hogy kiszolgáltatott nekik valaki. A morális kísérlet elnyerte a közönség tetszését, oly annyira, hogy hamarosan Budapesten is színpadra állhat vele a társulat.

Szeptember 30-án egy Dogville vendégjátékkal szerepelhet a Vastaps Társulat a Kettőspontban / Grafika: Vastaps Társulat

– A budapesti Kettőspont Színház nyár elején hirdetett egy ’befogadói pályázatot’, amelynek keretein belül független alkotók és alkotócsoportok, társulatok jelentkezéseit várták, többek között színházi előadásokkal – mesélte a részleteket Bajáki Zsanett, a Vastaps Társulat vezetője. – Nagy öröm számunkra, hogy Dogville című darabunk elnyerte a neves zsűri tetszését, ezért szeptember 30-án egy vendégjátékkal szerepelhetünk a Kettőspontban. Nagy dolog ez számunkra, hiszen ez lesz az első komolyabb előadásunk Kecskemét berkein kívül.

Komikus, szürreális, ugyanakkor hátborzongatóan igaz

Új előadással is készül a Vastaps Társulat, amit várhatóan idén novemberben mutatnak be nagyközönség előtt.

– Mivel kiemelten fontos számomra, hogy minél több kortárs szerző helyet kapjon a repertoárunkban, ezért a választásunk ezúttal Egressy Zoltán: Az Isten lába című drámájára esett – folytatja a társulatvezető. – Kifejezetten izgat a mikroközösségek dinamikája, a „nagy magyar valóság”, és ebben a műben egy rendkívül erős, komfortzónákat sem kímélő köntösbe ágyazva láthatunk rá egy kis magyar település lakóinak életére, küzdelmeire, kihívásaira, álmaira, némi önreflexióval pedig magunkra. A darab olykor gyomorszorító valóságát remekül oldja viszont az utánozhatatlan humora. Remek csapat állt össze, hogy színpadra vigye ezt a történetet, élükön Ragályi Viktorral, akinek ez lesz a debütálása rendezőként a Vastaps berkein belül.

Hasonló cikkünk:  Lovaskocsival vontatták a Suzukit Kecskeméten (videóval)

A Vastaps Társulat Egressy Zoltán: Az Isten lába című drámájával készül az őszi évadra / Fotó: kecsup.hu

„Itt az ideje kilépni a saját komfortzónánkból”

– Ősz végén Székesfehérváron rendezik meg a XI. Paál István amatőr felnőtt színjátszó Fesztivált, amire Dogville című darabunkkal és egy monodrámával is jelentkeztünk. Hatalmas lépés lenne mind egyénileg, mind pedig a társulat szempontjából, ha bekerülnénk a résztvevők közé, és megmérettethetnénk magunkat más társulatokkal egy szakmai zsűri előtt. Szerencsések vagyunk, mert Kecskeméten kialakult közönségbázisunk folyamatosan figyelemmel követi a munkánkat és rendre biztosít bennünket a szeretetéről, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy időről-időre kilépjünk a komfortzónánkból és nyitottan fogadjuk a külső visszajelzéseket is, hiszen azokból csak tanulni, fejlődni tudunk.

A Vastaps Társulat előadásaival legközelebb szeptember 30-án találkozhattuk Budapesten, illetve október 14-én Kecskeméten.

A szeptember 30-ai Dogville előadás részletei és a jegyvásárlás ide kattintva érhető el.

Bajáki Zsanett önálló előadása, a Magánykiadás legközelebb október 14-én lesz látható Kecskeméten. A további részletek itt érhetőek el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...