fbpx

FRISS HÍREK

A szuperállampapírt egyre kedvezőtlenebb feltételekkel adják

- Advertisement -

Júliustól 13 százalékos szociális hozzájárulási adó terheli a legtöbb megtakarítást. A kisbefektetők ennek hatására arra vannak késztetve, hogy állampapírt vásároljanak, például a Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP), amiből augusztus közepéig már 6333,53 milliárd forintnyit halmozott fel a lakosság. Azonban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) úgy döntött, augusztustól a korábbinál sokkal kedvezőtlenebb feltételekkel értékesíti azt.

Januárban az előző évi infláción felül akár 1,5 százalékos kamatprémiumot is fizetett a PMÁP. Ebből a kamatból májusban fél-fél százalékpontot levett az ÁKK, augusztusban pedig megszűnt a rövidebb – és egyébként kevésbé népszerű – PMÁP. Az új sorozat futamideje minden korábbinál hosszabb, 10 éves lett, a kamatprémium pedig 0,25 százalékosra csökkent.

Változott az értékesítési limit is, a korábbi 250 millió forint határt levitték 25 millióra, vagyis ennél többet egy forgalmazó egy ügyfél számára nem értékesíthet.

Több rábocsátást (azaz a kibocsátási összeg növelését) is megértek a 16 százalékos PMÁP-sorozatok. A januári 2030/I sorozat két hónapig ment, utána az ÁKK hasonló feltételekkel újat hirdetett meg, hogy hét év múlva ne kelljen hirtelen 1000 milliárdos nagyságrendben kifizetni a lejárt állampapírokat a kisbefektetőknek. A 2030/I kötvényben 645 milliárd forint van most, a 2030/J-ben nagyjából 500 milliárd. Az ezután meghirdetett, fél százalékponttal alacsonyabb kamatozású 2031/I papírba július végéig már csak 330 milliárd forint került, az új, 2033-ban lejáró kötvény pedig még kevésbé vonzza befektetőket.

Hasonló cikkünk:  Irán Izrael elleni támadása érzékenyen érintheti az olaj árát is

Arra lehetne számítani, hogy a szocho- és kamatadó-mentesség, a kormányrendelettel alacsonyan tartott és egyébként is csökkenő betéti kamatok mellett a jelenleg legmagasabb kamatot fizető állampapír keresett befektetési termék marad. Közben a bankbetétek állománya folyamatosan csökken, mert a hitelintézetek többsége nem ad vonzóan magas kamatot a betétekre, és a monetáris tanács keddi döntése alapján tovább mérséklődött az elérhető jegybanki betétek kamata 15-ről 14 százalékra.

A lakossági bankbetétek állományát az állampapíroké lassan beéri, valamint a befektetési alapok a szocho ellenére továbbra is szép eredményeket érnek el: júliusban a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint csaknem 290 milliárd forintnyi friss megtakarítás került az alapokba. A legtöbb pénzt a kötvényalapok (leginkább a rövid kötvényalapok), az abszolút hozamú alapok és az ingatlanalapok (ezeket nem érinti a szocho) vonzzák.

A Bamosz adatai alapján augusztusban is töretlen maradt a kereslet a befektetési alapok iránt, mintegy 215 milliárd forintnyi új megtakarítás vándorolt ezekbe a konstrukciókba. Továbbra is a kötvényalapok a legkeresettebbek, közülük is az OTP Optima vonzza a legtöbb új befektetést.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...