fbpx
16.4 C
Kecskemét
2023. szeptember 24., vasárnap

FRISS HÍREK

A szuperállampapírt egyre kedvezőtlenebb feltételekkel adják

Júliustól 13 százalékos szociális hozzájárulási adó terheli a legtöbb megtakarítást. A kisbefektetők ennek hatására arra vannak késztetve, hogy állampapírt vásároljanak, például a Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP), amiből augusztus közepéig már 6333,53 milliárd forintnyit halmozott fel a lakosság. Azonban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) úgy döntött, augusztustól a korábbinál sokkal kedvezőtlenebb feltételekkel értékesíti azt.

Januárban az előző évi infláción felül akár 1,5 százalékos kamatprémiumot is fizetett a PMÁP. Ebből a kamatból májusban fél-fél százalékpontot levett az ÁKK, augusztusban pedig megszűnt a rövidebb – és egyébként kevésbé népszerű – PMÁP. Az új sorozat futamideje minden korábbinál hosszabb, 10 éves lett, a kamatprémium pedig 0,25 százalékosra csökkent.

Változott az értékesítési limit is, a korábbi 250 millió forint határt levitték 25 millióra, vagyis ennél többet egy forgalmazó egy ügyfél számára nem értékesíthet.

Több rábocsátást (azaz a kibocsátási összeg növelését) is megértek a 16 százalékos PMÁP-sorozatok. A januári 2030/I sorozat két hónapig ment, utána az ÁKK hasonló feltételekkel újat hirdetett meg, hogy hét év múlva ne kelljen hirtelen 1000 milliárdos nagyságrendben kifizetni a lejárt állampapírokat a kisbefektetőknek. A 2030/I kötvényben 645 milliárd forint van most, a 2030/J-ben nagyjából 500 milliárd. Az ezután meghirdetett, fél százalékponttal alacsonyabb kamatozású 2031/I papírba július végéig már csak 330 milliárd forint került, az új, 2033-ban lejáró kötvény pedig még kevésbé vonzza befektetőket.

Hasonló cikkünk:  Egyre kevesebb készpénzt tartunk magunknál

Arra lehetne számítani, hogy a szocho- és kamatadó-mentesség, a kormányrendelettel alacsonyan tartott és egyébként is csökkenő betéti kamatok mellett a jelenleg legmagasabb kamatot fizető állampapír keresett befektetési termék marad. Közben a bankbetétek állománya folyamatosan csökken, mert a hitelintézetek többsége nem ad vonzóan magas kamatot a betétekre, és a monetáris tanács keddi döntése alapján tovább mérséklődött az elérhető jegybanki betétek kamata 15-ről 14 százalékra.

Hasonló cikkünk:  SzázSzó néven Budapesten lesz az új Szárszói Találkozó

A lakossági bankbetétek állományát az állampapíroké lassan beéri, valamint a befektetési alapok a szocho ellenére továbbra is szép eredményeket érnek el: júliusban a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint csaknem 290 milliárd forintnyi friss megtakarítás került az alapokba. A legtöbb pénzt a kötvényalapok (leginkább a rövid kötvényalapok), az abszolút hozamú alapok és az ingatlanalapok (ezeket nem érinti a szocho) vonzzák.

A Bamosz adatai alapján augusztusban is töretlen maradt a kereslet a befektetési alapok iránt, mintegy 215 milliárd forintnyi új megtakarítás vándorolt ezekbe a konstrukciókba. Továbbra is a kötvényalapok a legkeresettebbek, közülük is az OTP Optima vonzza a legtöbb új befektetést.

via 24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...