fbpx
10.3 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A történelem leghosszabb recessziója várható Magyarországon

- Advertisement -

Az infláció az egyik legfontosabb makrogazdasági mutató, amelyről talán az elmúlt egy évben minden nap hallunk és amely mélyreható hatással van a gazdaság minden szegmensére és régiójára. Az elmúlt egy évben rekord magas inflációs rátával találkozhattunk, és mindenki reménykedett abban, hogy a válság kevésbé terheli meg a magyar gazdaságot.

Mégis, az elvárásokkal ellentétben Magyarország 2023 második negyedévében GDP-csökkenést könyvelhetett el, továbbá a legfrissebb adatok is azt sugallják, hogy a valaha volt leghosszabb technikai recessziós időszakot éljük a történelmi feljegyzések szerint.

A vártnál rosszabb a helyzet hazánkban

Az infláció lényegében a fogyasztói árak általános emelkedését jelenti egy adott időszakban. Ennek oka több tényezőre vezethető vissza, például a kereslet és kínálat változásaira, a gazdasági növekedésre vagy éppen a nyersanyagok árváltozásaira. Az infláció szintjének alakulása jelentős hatással van a fogyasztók vásárlóerejére, a lakossági megtakarításokra, a magán- és állami beruházásokra, valamint a gazdaság teljesítményére egyaránt.

A magyar gazdaság technikai recesszióban van 2022 harmadik negyedévétől kezdve, mivel a magas infláció fojtogatja a gazdasági aktivitást. A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett legújabb GDP-adatok a második negyedévre megerősítik, hogy a technikai recesszió folytatódott. Ez azt jelenti, hogy a gazdasági teljesítmény most már négy egymást követő negyedévben zsugorodott, amely így a leghosszabb recessziós időszak legalább 1995 óta, amikor bevezették a jelenlegi GDP-számítási rendszert.

Hasonló cikkünk:  A mai átlagfizetésből fele mennyiségű kenyeret tudnánk vásárolni, mint négy éve

Kivételt jelentett a Mercedes gyár is

A Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint az ipari szolgáltatások voltak a legnagyobb hozzájárulók a gazdasági teljesítmény csökkenéséhez. Aligha meglepő, hogy az ipari termelés volumene a második negyedévben eddig 6%-kal csökkent.

Ebből a szempontból is kivételt jelentett Bács-Kiskun vármegye megyeszékhelye, ugyanis a Mercedes-Benz vállalata még a válság közepette is több mint egymilliárd euró értékű befektetéssel készíti fel kecskeméti gyárát a jövőbeli feladatokra. A 2022 óta tartó, kihívásokkal teli gazdasági és versenypiaci környezetben is több mint 152.000 járművet gyártott, valamint 4 milliárd euró árbevételt realizált a vállalat a beszámolási időszakban.

Válsághelyzetet csökkentő lépések

Meglepően hangzik, de talán Kecskemét volt az egyetlen olyan város Magyarországon, amely valamelyest igyekezett lakóinak ellensúlyozni az infláció negatív hatását. 2023 elején, a több mint 20 százalékos havi pénzromlás közepette nem emelkedett jelentős mértékben a tömegközlekedés a megyeszékhelyen. Emellett a Kecskeméti Közlekedési Központ elkötelezett az autós forgalom csökkentése mellett is, így igyekeztek fogyasztóbarát árakat megszabni a tömegközlekedés esetén.

Forrás: Creditline.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...