fbpx

FRISS HÍREK

A Trónok harca írója is beperelte a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI-t

- Advertisement -

Közös beadványban perelte be több író a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI-t arra hivatkozva, hogy megsértették a szerzői jogaikat a mesterségesintelligencia-eszköz betanítása érdekében – közölte a BBC.

Az írók között van A Jég és tűz dala című fantasy-sorozatáról ismert George R. R. Martin, és John Grisham, aki többek között a A cég és a Pelikán-ügyirat regények írója. A panaszban megnevezett további prominens írók közé tartozik még például Jonathan Franzen, Jodi Picoult és George Saunders.

Az írók szerint könyveiket engedélyük nélkül használták fel a ChatGPT „okosabbá tételére”, ezért „tömeges és szisztematikus lopással” vádolják a mesterségesintelligencia-eszköz tulajdonosát, az OpenAI-t. A San Franciscó-i székhelyű cég kijelentette, hogy tiszteletben tartja a szerzők jogait, de az ügyet a New York állambeli manhattani szövetségi bíróság elé terjesztették.

Hasonló cikkünk:  Putyin újra elnök lett, legitimációjának megkérdőjelezése nem működne

Az OpenAI ellen indult már jogi eljárás, a Reuters jelentése szerint amerikai írók egy csoportja, köztük a Pulitzer-díjas Michael Chabon is pert indított a hónap elején azt állítva, hogy a cég chatbotját a műveik engedély nélküli felhasználásával képezték ki.

via Media1

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...