fbpx

FRISS HÍREK

Az antarktiszi tengeri jég mennyisége negatív rekordot döntött

- Advertisement -

A Guardian cikkéből kiderül, hogy az Antarktisz körüli tengeri jég mennyisége vélhetően most a legalacsonyabb – a friss adatok szerint egymillió négyzetkilométerrel dőlt meg a korábbi negatív rekord.

A régió jegének olvadása egy új korszakába léphetett a globális felmelegedés miatt. Ez a tudósok szerint messzemenő következményekkel járhat a világ éghajlatára és a tengerszintre nézve.

Az Antarktisz tengeri jegének éves ciklusai vannak: minden évben februárban éri el a legalacsonyabb, szeptemberben pedig a maximális kiterjedését, aminek az 1981 és 2010 közötti átlaga 18,71 millió négyzetkilométer volt. Idén azonban az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) adatai szerint a tengeri jég szeptember 10-én érte el a 16,96 millió négyzetkilométeres maximumot, majd csökkenni kezdett.

A 2023-as maximum 1,75 millió négyzetkilométerrel elmaradt a hosszú távon jellemző átlagtól, és mintegy 1 millió négyzetkilométerrel az 1986-ban felállított korábbi rekordalacsony értéktől.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó: az Orbán–Zelenszkij-találkozó nem jön létre egyhamar

Az Antarktisz tengeri jege viszonylag stabil volt, amíg 2016-ban meg nem dőlt a nyári rekordalacsony szint. Azóta sorozatosan új rekordértékek születtek: köztük idén februárban is.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...