fbpx
2.2 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Elkezdték bontani a volt BRG-t, lakópark lesz a helyén

- Advertisement -

Kedden elkezdték bontani a volt BRG Béke fasor felé eső egyik épületét. Mint megtudtuk, a Budapesti Rádiótechnikai Gyár egykor kecskeméti üzemének helyén 130-140 lakásos lakópark épül.

Kedden délelőtt tudtuk meg, hogy bontják a volt BRG-t. A helyszínre sietve fél 12 körül azt láttuk, hogy igaz a hír, a Béke fasor felől kezdtek neki az egyik épületnek. Egy hatalmas, harapó-vagy csípőfogóra (esetleg a Tyrannosaurus rex dinó fejére) emlékeztető munkagép – talán ennek lehet a neve roppantó olló – igencsak küzdött a falak-födémek vasrúdjaival. Igen nagy volt a por a környéken, ezt szóvá is tette egy közelben lakó úr, azt is vélelmezve, hogy szerinte ez így nem szabályos, locsolni kellene a bontás közben. Az érintett szakaszon a járdát szalagokkal zárták le.

Fotó: Hraskó István

Sikerült azt is kiderítenünk, hogy mi lesz a Budapesti Rádiótechnikai Gyár egykor kecskeméti üzemének helyén. Egy 130-140 lakásos lakóparkot tervez itt építeni a Hello Ház Kft. A cég ügyvezetője, tulajdonosa, Andrássy Attila a Kecsupnak elmondta: jóideje szerették volna hasznosítani a telket és a régóta üresen álló épületeket. A helyi építési engedélyt már megkapták, az országos engedélyeztetés most van folyamatban. Azt is megtudtuk, hogy nem minden épületet fognak elbontani, a jobb állapotban lévőket átépítik.

Hasonló cikkünk:  Ismét Kecskemét a legélhetetlenebb megyeszékhely

A Budapesti Rádiótechnikai Gyár 1961-ben építette meg a Szolnoki úton új, kecskeméti üzemét. A gyár fénykorában több mint ezren dolgoztak itt. 1962-től egy osztrák cégtől vásárolt licensz alapján a kecskeméti BRG gyártotta a Mambó magnetofont. Majd az orsós magnetofon volt a másik slágertermék, amelyből jobb években akár 10-15 ezret is exportáltak a KGST-országokba. Az alkatrészek szinte mindegyikét is az üzemben készítették.­1967– 68-ban a gyáregység élüzem lett, 1969-ben pedig „kiváló vállalat”. A hetvenes években a BRG átállt a népszerű kazettás magnók gyártására.

A sikertörténet csúnya véget ért, a KGST-piac összeomlott, és a termékek sem voltak már elég korszerűek. Az 1992-ben elkezdődött felszámolás során 700 dolgozót bocsátottak el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti középiskolák a TOP 100-ban

A HVG idén is kiadta a legjobb 100 magyarországi középiskola listáját. Három kecskeméti is belefért a TOP 100-ba.  Az összeállítás...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...