fbpx

FRISS HÍREK

Elkezdték bontani a volt BRG-t, lakópark lesz a helyén

- Advertisement -

Kedden elkezdték bontani a volt BRG Béke fasor felé eső egyik épületét. Mint megtudtuk, a Budapesti Rádiótechnikai Gyár egykor kecskeméti üzemének helyén 130-140 lakásos lakópark épül.

Kedden délelőtt tudtuk meg, hogy bontják a volt BRG-t. A helyszínre sietve fél 12 körül azt láttuk, hogy igaz a hír, a Béke fasor felől kezdtek neki az egyik épületnek. Egy hatalmas, harapó-vagy csípőfogóra (esetleg a Tyrannosaurus rex dinó fejére) emlékeztető munkagép – talán ennek lehet a neve roppantó olló – igencsak küzdött a falak-födémek vasrúdjaival. Igen nagy volt a por a környéken, ezt szóvá is tette egy közelben lakó úr, azt is vélelmezve, hogy szerinte ez így nem szabályos, locsolni kellene a bontás közben. Az érintett szakaszon a járdát szalagokkal zárták le.

Fotó: Hraskó István

Sikerült azt is kiderítenünk, hogy mi lesz a Budapesti Rádiótechnikai Gyár egykor kecskeméti üzemének helyén. Egy 130-140 lakásos lakóparkot tervez itt építeni a Hello Ház Kft. A cég ügyvezetője, tulajdonosa, Andrássy Attila a Kecsupnak elmondta: jóideje szerették volna hasznosítani a telket és a régóta üresen álló épületeket. A helyi építési engedélyt már megkapták, az országos engedélyeztetés most van folyamatban. Azt is megtudtuk, hogy nem minden épületet fognak elbontani, a jobb állapotban lévőket átépítik.

Hasonló cikkünk:  Büdösre, elviselhetetlen szúrós szagra panaszkodnak a Kisfáiban lakók

A Budapesti Rádiótechnikai Gyár 1961-ben építette meg a Szolnoki úton új, kecskeméti üzemét. A gyár fénykorában több mint ezren dolgoztak itt. 1962-től egy osztrák cégtől vásárolt licensz alapján a kecskeméti BRG gyártotta a Mambó magnetofont. Majd az orsós magnetofon volt a másik slágertermék, amelyből jobb években akár 10-15 ezret is exportáltak a KGST-országokba. Az alkatrészek szinte mindegyikét is az üzemben készítették.­1967– 68-ban a gyáregység élüzem lett, 1969-ben pedig „kiváló vállalat”. A hetvenes években a BRG átállt a népszerű kazettás magnók gyártására.

A sikertörténet csúnya véget ért, a KGST-piac összeomlott, és a termékek sem voltak már elég korszerűek. Az 1992-ben elkezdődött felszámolás során 700 dolgozót bocsátottak el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...