fbpx

FRISS HÍREK

Exhale – Urbán Tímea festőművész a szeptemberi Hónap Alkotója

- Advertisement -

Szeptember 8-án mutatkozott be a Hónap Alkotója, Urbán Tímea. A kecskeméti festőművész jelenleg a Pécsi Tudományegyetem harmadéves hallgatója. Első önálló kiállításán egy szigorú, tudatos formavilág törvényeit egyesíti a szabadkézi vonások természetességével.

Urbán Tímea művészeti tanulmányait a gimnáziumi évek után 2021-ben Bruncsák András festőművész Szabadiskolájában kezdte meg majd felvételt nyert a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Festőművész szakára. – Olvashatjuk a Hírös Agóra bemutatásában – Munkamódszerére és alkotói tevékenységére jelentős hatást gyakorolt Keserü Ilona festőművész, akinek életútját is példaértékűnek tartja. Mestere Bullás József Munkácsy -díjas festőművész.

Megismerhettük Urbán Tímeát, akit a kísérletezés jellemez / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Szigeti Kármen-Szofia kiállítás-rendező tolmácsolta Urbán szaktársa, Marcalek Mercédesz megnyitó sorait. Bár személyesen nem tudott jelen lenni, barátként és festőként is hitelesen mutatta be ‘Titit’ a vele szomszédos műteremből. Azt az Urbán Tímeát, akit élénkpiros ruhája helyett az elmélyült munka, a kísérletezés, “a kontrasztos színek játéka” jellemez. “Festményeit sajátságos alkotói mechanizmussal készíti. A konstruktivizmus és a geometrikus absztrakció” irányzataiból merít.

Hasonló cikkünk:  Mit gondolnak a kecskeméti politikusok a Magyar Péter jelenségről?

A szeptemberi Hónap Alkotója a konstruktivizmus és a geometrikus absztrakció irányzataiból merít / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Képein semmi sem véletlen, és látva a tagolt alakzatokat Bullás József hatása is egyértelművé válik. Urbán igyekszik a mesteréhez hasonló tiszta figyelemmel megközelíteni témáját. Egyedül az ecsetvonások nyerssége, a képletként is leírható formarendszerek tökéletlen illeszkedése kelt feszültséget a befogadóban.

Látva a tagolt alakzatokat Bullás József festőművész hatása is egyértelművé válik / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Urbán sakkjátszmaként írja le munkafilozófiáját, egy élvezetes ám folyamatos számítást igénylő játékként. A kérdés csupán az, valamilyen meghatározhatatlan győzelem víziójáért vagy magáért az élvezetért játszik a művészet eszközeivel. Alkotói Instagram oldalán több eltérő kifejezési formával találkozunk, itt követhetjük a fiatal festő útját.

Urbán Tímea Exhale kiállítása október 15-ig látogatható a Hírös Agóra Panoráma termében.

Képek: Józsa Réka; Hírös Agóra

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...