fbpx
2.2 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Exhale – Urbán Tímea festőművész a szeptemberi Hónap Alkotója

- Advertisement -

Szeptember 8-án mutatkozott be a Hónap Alkotója, Urbán Tímea. A kecskeméti festőművész jelenleg a Pécsi Tudományegyetem harmadéves hallgatója. Első önálló kiállításán egy szigorú, tudatos formavilág törvényeit egyesíti a szabadkézi vonások természetességével.

Urbán Tímea művészeti tanulmányait a gimnáziumi évek után 2021-ben Bruncsák András festőművész Szabadiskolájában kezdte meg majd felvételt nyert a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Festőművész szakára. – Olvashatjuk a Hírös Agóra bemutatásában – Munkamódszerére és alkotói tevékenységére jelentős hatást gyakorolt Keserü Ilona festőművész, akinek életútját is példaértékűnek tartja. Mestere Bullás József Munkácsy -díjas festőművész.

Megismerhettük Urbán Tímeát, akit a kísérletezés jellemez / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Szigeti Kármen-Szofia kiállítás-rendező tolmácsolta Urbán szaktársa, Marcalek Mercédesz megnyitó sorait. Bár személyesen nem tudott jelen lenni, barátként és festőként is hitelesen mutatta be ‘Titit’ a vele szomszédos műteremből. Azt az Urbán Tímeát, akit élénkpiros ruhája helyett az elmélyült munka, a kísérletezés, “a kontrasztos színek játéka” jellemez. “Festményeit sajátságos alkotói mechanizmussal készíti. A konstruktivizmus és a geometrikus absztrakció” irányzataiból merít.

Hasonló cikkünk:  Nagyközönség előtt is megnyitja majd nyolc hektáros botanikus kertjét a kecskeméti üzletember
A szeptemberi Hónap Alkotója a konstruktivizmus és a geometrikus absztrakció irányzataiból merít / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Képein semmi sem véletlen, és látva a tagolt alakzatokat Bullás József hatása is egyértelművé válik. Urbán igyekszik a mesteréhez hasonló tiszta figyelemmel megközelíteni témáját. Egyedül az ecsetvonások nyerssége, a képletként is leírható formarendszerek tökéletlen illeszkedése kelt feszültséget a befogadóban.

Látva a tagolt alakzatokat Bullás József festőművész hatása is egyértelművé válik / Fotó: Józsa Réka; Hírös Agóra

Urbán sakkjátszmaként írja le munkafilozófiáját, egy élvezetes ám folyamatos számítást igénylő játékként. A kérdés csupán az, valamilyen meghatározhatatlan győzelem víziójáért vagy magáért az élvezetért játszik a művészet eszközeivel. Alkotói Instagram oldalán több eltérő kifejezési formával találkozunk, itt követhetjük a fiatal festő útját.

Urbán Tímea Exhale kiállítása október 15-ig látogatható a Hírös Agóra Panoráma termében.

Képek: Józsa Réka; Hírös Agóra

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti középiskolák a TOP 100-ban

A HVG idén is kiadta a legjobb 100 magyarországi középiskola listáját. Három kecskeméti is belefért a TOP 100-ba.  Az összeállítás...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...