fbpx
7.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Gulyás Gergely: Magyarország Ukrajna barátja szeretne lenni

- Advertisement -

Évnyitót tartottak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képzési Központjában, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is jelen volt. Elmondta, hogy „Magyarország támogatja Kárpátalját, támogatja az itt élőket, támogatja a kárpátaljai magyarságot, az alapvető jogaik biztosítását, a nyelvhasználati jogaik visszaszerzését”.

Gulyás szerint fontos az együttműködés a „magyarok és az ukránok között” ebben a nehéz időszakban – meg is köszönte ennek kapcsán Viktor Mikita kárpátaljai kormányzónak, hogy eljött az eseményre.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy Magyarország támogatja Kárpátalját, mindig, mindenkor és mindenhol támogatja az itt élőket, támogatja a kárpátaljai magyarságot, az alapvetői jogaik biztosítását, a nyelvhasználati jogaik visszaszerzését – mindezt azért is, mert a magyar nemzetrészek közül a kárpátaljai közösség van a legnehezebb helyzetben.

Magyarország elítéli az orosz agressziót, elítéli a háború elindításának és területi épségének megsértését – emelte ki Gulyás. Felsorolta, hogy Magyarország mi mindennel segítette a háború kezdete óta Ukrajnát, melynek értéke meghaladta a 35 milliárd forintot.

Hasonló cikkünk:  Közép-Európa kezdi utolérni a Nyugatot boldogságban

Gulyás szerint nehezíti a kétoldalú kapcsolatokat a gesztusok egyoldalúsága, szándékos félreértések és a magyar közösség jogait sértő lépések – pedig Magyarország számára fontos a jószomszédi viszony, Ukrajna barátja szeretne lenni.

A miniszter hozzátette, hogy miközben Ukrajna alappal sérelmezi a nemzetközi jogra hivatkozva a szuverenitása megsértését, aközben „figyelmen kívül hagyja a területén élő nemzeti kisebbségeket megillető alapvető jogokat és nemzetközi normákat”.

Elmondta, hogy a magyarok kiérdemelték, hogy Ukrajna sajátjaként tekintsen rájuk, és visszaadja nekik mindazt, amit tőlük elvett, mindenekelőtt az anyanyelv szabad használatát mindenütt, de különösen az oktatásban – már csak azért is, mert harcolnak Ukrajna szabadságáért, és az életüket áldozzák az országért.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...