fbpx
18 C
Kecskemét
2023. szeptember 26., kedd

FRISS HÍREK

Idén növekedett az 1%-os adófelajánlások összege

A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) a NAV adataiból készített elemzést az 1%-os adófelajánlásról. Ez az adakozási forma továbbra is fontos bevételi forrása a civil szervezeteknek.

2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez. A NIOK elemzéséből kiderült, hogy összesen több mint 1,8 millió leadott érvényes nyilatkozat érkezett a civil szervezetek számára. A tavalyihoz képest kb. 26%-kal többen ajánlották fel adójuk 1%-át.

A gazdasági válság, az infláció nehezítik a megélhetési körülményeket, így a magántámogatások is csökkennek a civil szervezetek számára. Ezért az 1%-os felajánlások növekvő összege idén különösen fontos, ami segít a szervezeteknek a működési költségeik fedezésében.

Az idei meglepetés az újonc Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány, mert idén gyűjtöttek először, és rögtön a 3. legnagyobb összeget érték el 191 millió forinttal. Az első 20 szervezetnél a felajánlott összeg minden esetben nőni tudott 2022-höz képest.

Olyanok is vannak a legtöbb felajánlást kapó szervezetek között, amelyekkel kapcsolatban az elmúlt években komoly átláthatósági problémák merültek fel. A legtöbb szervezet viszont átláthatóan működik, jó részük az Etikus Adománygyűjtő szervezetek tagja is.

Hasonló cikkünk:  Hamarosan kezdődik a vízvezeték cseréje a hetényi Helikon utcában, időszakos vízszünetek lesznek

Civil szervezetek számára felajánlott 1% legfontosabb adatai 2023-ban:

  • a rendelkező nyilatkozatok száma 1 819 715 db, amely 26%-os növekedés az előző évhez képest.
  • Egy civil szervezetre eső felajánlók átlagos száma 62.
  • A legtöbben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány részére ajánlották fel az 1%-ukat, összesen 40 556-an.
  • A kedvezményezett civil szervezetek száma 29 505, ez 710-el több a tavalyinál.
  • Az egy civil szervezetre eső felajánlás átlagösszege évek óta növekszik, ez idén 519 576 forint, ami 139 439 Ft-tal több a tavalyinál.
  • Az első 20 közé most először került be a Démétér Alapítvány, amely a 35. helyről érkezett a 20. helyre, megduplázva mind a felajánlás összegét, mind az adományozók számát.
  • 2022-ben 5 385 budapesti és 28 792 vidéki szervezet részesült felajánlásban, idén ez: 5 568 budapesti és 29 503 vidéki.
Hasonló cikkünk:  Egy tiszakécskei exfocista adófizetői milliárdokból épített szállodáját promózzák a kormánylapok

via nonprofit.hu

Hirdetés

Felkapottak

Limuzin rozsdásodik a Lakos-tanya buszmegállónál, a buckavidék szomszédságában

Ha egyszer mesét írnak egy limuzinról, olyan befejezést kitalálni sem lehetne hozzá, mint amit az élet produkál: egy Lincoln...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...