Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Közösen néznek szembe problémáikkal – Kecskeméten tartják az Anonim Alkoholisták regionális találkozóját

- Advertisement -

Az Anonim Alkoholisták közössége közel 90 éve létező és működő önsegítő szerveződés. Október 6. és 8. között Kecskeméten, a Piarista Gimnáziumban huszonharmadik alkalommal rendezik meg a magyarországi közösség regionális találkozóját.

„Olyan emberek közössége vagyunk, akik elvesztettük az ivás kontrollálásának képességét, és az italozás következtében mindenféle bajba keveredtünk. Megpróbálunk normálisan élni alkohol nélkül- és legtöbbünknek ez sikerül is. Úgy találjuk, hogy ennek érdekében segítségre és támogatásra van szükségünk, amelyet más alkoholistáktól kapunk meg az A.A.-ban”honlapjukon így határozzák meg magukat az Anonim Alkoholisták.

Mint megtudtuk, a három napos rendezvény programját a kecskeméti és Kecskemét környéki csoportok biztosítják. A korábbi évek tapasztalatai alapján 5-600 fő részvételével számolnak.

„Közös problémánk” az alkoholizmus. Végre felismertük, hogy az alkohollal semmiféle formájában nem bírunk. A legfontosabb azonban az, hogy nem próbálunk egyedül szembenézni gondjainkkal. Tapasztalataink, erősségeink és reményeink megosztása a kulcs, ami lehetővé teszi, hogy nemcsak alkohol, de legtöbb esetben annak vágya nélkül is élhetünk.” (forrás: www.anonimalkoholistak.hu)

A program az Anonim Alkoholisták tizenkét lépéses felépülési programjára és tizenkét hagyományára épül, idén ezek közül is a hetediket, nyolcadikat és kilencediket járják körbe. Mindegyik lépés és hagyomány külön téma lesz külön gyűléseken, külön helyi és környékbeli (regionális) csoportok interpretációjában. A lépések a tagok személyes felépülését szolgálják, a hagyományok pedig a csoportok és a közösség egészét, valamint annak fennmaradását nézve fontosak.

„A találkozón az ország minden tájáról érkező felépülő társak beszélnek személyes történetükről, tapasztalataikról, megoldandó problémáikról. Elsődleges céljuk józannak maradni és segíteni más alkoholisták józanodását” – mondta el az egyik szervező. Hozzátette, a találkozó természetesen minden érdeklődő és érintett számára teljesen nyitott és anonim. Részletek az AA honlapján, itt.

Mit csinál az AA?

Az AA tagok megosztják tapasztalataikat bárkivel, aki segítséget kér, hogy megoldja ivásproblémáját. Az AA személyes segítséget vagy ún. szponzorálást nyújt az AA-ba bárhonnan betérő alkoholistának. A tizenkét lépésben leírt program utat mutat az alkoholistának, hogy alkohol nélkül is megelégedett életet tudjon élni. Ennek a programnak a megbeszélése folyik az AA csoportok gyűlésein. Az AA-tagok egészségügyi és büntetésvégrehajtó intézetekben is tartanak gyűléseket. Az AA-tagokat (csoportokat) fel lehet kérni, hogy információs gyűléseket tartsanak különböző rendezvényeken, szervezeteknél, intézményeknél. Ezek a gyűlések az AA-ról szólnak, nem tekinthetők rendes csoportgyűléseknek. (forrás: www.anonimalkoholistak.hu)

Mit nem csinál az AA?

Nem kezdeményezi az alkoholista gyógyulását. Nem toboroz tagokat. Nem követi vagy befolyásolja tagjait. Nem kezdeményez vagy támogat kutatásokat. Nem csatlakozik szociális intézmények tanácsaihoz. Nem vezet jelenléti ívet vagy kórtörténetet. Nem készít orvosi vagy pszichológiai diagnózist vagy prognózist. Nem nyújt elvonási vagy ápolási szolgáltatásokat, kórházi ellátást és semmiféle orvosi vagy pszichiátriai kezelést. Nem nyújt vallási szolgáltatásokat. Nem biztosít lakást, élelmet, ruházatot, állást, pénzt vagy más szociális juttatásokat Nem nyújt háztartási vagy szakmai tanácsokat. Nem fogad el pénzt szolgálataiért, vagy más juttatást nem-AA forrásokból. Nem ad ajánlólevelet bíróságoknak, ügyvédeknek, társadalmi szerveknek, munkaadóknak.

Szomorú elsőség

A World Population Review térképe alapján a Qubit írta meg nemrég, hogy világelsők vagyunk az alkoholbetegek lakosságarányos számát illetően: a Magyarországon élők 21,2 százaléka alkoholista (a férfiak 36,9, a nők 7,2 százaléka), méghozzá úgy, hogy az adatsorokban a 15 évestől idősebbeket egészen az aggastyánkorig beleszámítják. Ezzel a teljesítménnyel megelőzzük a közhiedelemben nagyivónak tartott nemzetek egész sorát, köztük a briteket, az íreket, a németeket, az olaszokat és a franciákat, de még a második Oroszországot is.

- Advertisement -
Exit mobile version