fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

Milyen UV-C lámpák léteznek? – Válaszok profiktól!

Az UV-C, vagy más néven germicidlámpák használata manapság igen közkedvelt fertőtlenítési módszernek minősül. A legapróbb, láthatatlan mikrobákat is képesek rövid idő alatt megsemmisíteni hatékonyságuknak köszönhetően. Éppen ezért sem olyan meglepő, hogy a gyárakban, a feldolgozóüzemekben, a közösségi épületekben, sőt még az egészségügyben is nagy hasznukat veszik.

Azonban nem sokat tudunk az egyes lámpák típusairól és teljesítményéről. A következő pár sor azt a célt szolgálja, hogy megismerjük őket!

A germicidlámpák különböző változatai

A kvarc lámpák esetében, a lámpa készítéséhez használt kvarcüveg fajtája határozza meg a kibocsátott hullámhossz típusát. Megkülönböztetünk “L” típusú kvarcot, amely “szennyezett”, így gátolja a 185 nm áteresztését. Ez azért is lényeges, mert ezek a lámpák energiájuk 90%-át sugározzák, mindezt közel 254 nm-en. 

Ha tovább barangolunk a germicidlámpák világában, akkor azt is megtudhatjuk, hogy a nagy teljesítményű lámpák már 60%-kal több energiát juttatnak ki a környezetükbe, az azonos hosszúságú standard darabokhoz viszonyítva. 

Az ózontermelő lámpák VH jelölésűek, tiszta anyagból, tehát nem szennyezett kvarcüvegből készülnek el, ami könnyedén átengedi a 185 nm és 253,7 nm sugárzást is. Ez a sugárzás ekkor reakcióba lép a levegő oxigénjével és létrejön az ózon. 

Még több érdekes lámpatípus

Hasonló cikkünk:  Dekor falfestés: egyedi megoldás az unalmas helyiségekre

A cell lámpa a standard germicidproduktumok körébe sorolható, amely egy, a lámpával kompatibilis méretű védőcsővel és egy 4 csapos fejjel lett összeépítve. Ez a változat ösztönzi a gyártókat az egyedi megoldások megtervezésére, illetve az éves lámpacsere is pikk-pakk elvégezhető. 

Hasonló cikkünk:  Fejezze ki egyéniségét egy Önhöz tökéletesen illő humidorral!

Az amalgám darabok teljesítménye már a háromszorosa a hasonló méretű standard lámpákénak. Élettartamuk akár 16.000 óra is lehet, UV-C kibocsátásuk pedig egyenletes. 

Végül, a kompakt lámpákkal is illik foglalkoznunk! Ezek kétcsöves kivitelezésben kaphatóak, s a legnagyobb előnyük, hogy kis helyet foglalnak el. Sok lámpához igény szerint védőcsövek is beszerezhetőek

Amennyiben nemcsak a lámpák típusairól, de a működési elvükről is szeretne többet megtudni, akkor a Hollandimpex UV technológiai “gyorstalpalóját” ajánlom figyelmébe!

Mit kell tudni a védőfóliás lámpáról?

Az élelmiszeriparban követelmény, hogy csak olyan lámpákat alkalmazzanak, amelyek speciális bevonattal rendelkeznek, így törés esetén sem jut üvegszilánk a környezetbe.. 

A csírátlanító germicidlámpák esetében pont ilyen fólia kell; amely elég erős, hogy ne engedje át a szilánkokat, viszont kellőképpen átereszti a 254 nm-es sugarakat.

A mai modern speciális fóliáknak köszönhetően csupán 7%-os mértékben csökken a sugárzás intenzitása. 

Most, hogy mindent megtudott a lámpákról, szerezze be a legjobb germicidlámpás készülékeket!

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...