fbpx

FRISS HÍREK

„Próbáltuk szóval tartani és elterelni a figyelmét” – két fiatal kecskeméti rendőrjárőr fogta vissza a mélybe ugrani készülő férfit

- Advertisement -

„Megkérdeztem tőle, hogy cigarettázik-e, szeretne-e elszívni egy szálat? Igyekeztem kicsit kizökkenteni abból a helyzetből, amiben volt. (…) Szerencsére kollégámmal nagyon jól működött közöttünk az összhang, egymásra néztünk, és azon nyomban tudtuk, hogy akkor most kell megragadnunk a férfi karjait” – Némethné Nádas Kitti és Lőrincz Hunor rendőr őrmesterek a napokban higgadtan cselekedtek egy drámai szituációban, és visszarántottak egy leugrásra készülő férfit a kecskeméti Halasi úti felüljáróról. Most elmondták a Kecsupnak, hogyan történt az eset.

A múlt heti, szeptember 8-ai esetről a rendőrség honlapján számolt be. Kérésünkre hétfőn Némethné Nádas Kitti és Lőrincz Hunor, a Kecskeméti Rendőrkapitányság két rendőr őrmestere felidézte azt a néhány percet, amelynek emléke valószínűleg még sokáig elkíséri őket, és amikor egy nehéz szituációban gyorsan és jól cselekedtek, megmentve egy ember életét.

A közrendvédelmi osztály járőrpárosa még múlt hét péntekre virradó éjjel a Halasi úti felüljáron hajtott át, amikor észrevették, hogy a lakóházak felé eső oldalon valaki a korláton kívül áll.
„Első pillantásra nyilvánvaló volt, a testhelyzete is nagyon úgy nézett ki, hogy ugrásra készül. Rögtön megálltunk, kolléganőm pedig egyből hívott erősítést és telefonált a mentőknek is. Ahogy kiszálltunk, a férfi azt mondta, hogy ne menjünk közelebb, mert ő le akar ugrani, le fog ugrani” – mondta Lőrincz Hunor.

„Mind a ketten rögtön cselekedtünk, nem volt idő gondolkodni” / Fotó: Hraskó István

Apránként azért a rendőröknek sikerült csalniuk a távolságot, és eközben igyekeztek szóval tartani a kétségbeesett férfit – akiről később kiderült, hogy 34 éves, szakítottak a barátnőjével, és emiatt akart véget vetni az életének. Mint megtudtuk, az illető kábítószert fogyasztott, és zavart állapotban volt.
„Próbáltuk elterelni a figyelmét azokról a gondolatokról, amelyek abban a pillanatban ott voltak a fejében. Ki kellett zökkenteni abból az elkeseredett helyzetből, amiben volt. Megkérdeztem tőle például, hogy cigarettázik-e, szeretne-e elszívni egy szálat?” – folytatta Lőrincz őrmester.

Ahol az eset történt: a Halasi úti felüljáró / Fotó: Hraskó István

„Nem fordult még elő ilyen szituáció velem, de igazából mind a ketten rögtön cselekedtünk, nem volt idő gondolkodni. Míg kollégám elterelte a személy figyelmét, nekem sikerült félig a háta mögé kerülnöm. Szerencsére nagyon jól működött közöttünk az összhang, egymásra néztünk, és azon nyomban tudtuk, hogy akkor most kell megragadnunk a férfi karjait. Sikerült is, és utána így tartottuk” – vette át a szót Némethné Nádas Kitti.
Itt azonban még nem ért véget a dolog, a férfi ugyanis rövid ideig ellenállt, és így már akár a rendőröket is veszélybe sodorhatta volna. Így rászóltak, hogy ne rángassa magát, innentől kezdve többé-kevésbé együttműködött az őt fogó rendőrökkel, akik visszaemelték a korláton. Jött az erősítés is, a helyszínre érkező készenléti rendőrök átnézték a férfi ruházatát, és ellenőrizték, nem tart-e magánál az élet kioltására alkalmas eszközt. Végül átadták a férfit a mentőknek, akik a kecskeméti kórház pszichiátriai osztályára vitték.
A két fiatal rendőr szerényen fogadta az elismerő szavakat.
„Igazából a munkánkat végeztük. Persze nagyon sokan gratuláltak a kollégák részéről, a felsőbb vezetőségből is, ez nagyon jól esett” – mondta Lőrincz Hunor.

Hasonló cikkünk:  A Belügyminisztérium megkezdte a kórházak ellenőrzését

Fotó: Hraskó István

Egyébként éppen az eset után két nappal, múlt héten vasárnap, szeptember 10-én volt az Öngyilkosság megelőzésének világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ennek kapcsán közölte, az idei év első nyolc hónapjában összesen 1296 olyan megkeresés érkezett az éjjel-nappal, név nélkül és ingyenesen hívható, fiatalokat támogató Kék Vonal lelkisegély-szolgálathoz, amelyben megjelent az öngyilkosság gondolata. Ezekben a megkeresésekben olykor csak elsuhanó gondolat az öngyilkosság, de előfordulnak olyan esetek is, ahol a serdülőkori depresszió jeleként is megjelenő tartós életérzéssel küzd a fiatal, illetve olyan akut helyzetek is, ahol a gondolatot aktív késztetés, esetleg már életellenes tettek is kísérik, vagy annyira beszűkült állapotban van a megkereső, hogy nem érzi magát biztonságban a saját önagresszív késztetései miatt. Idén már húsz alkalommal a lelkisegély-szolgálat ügyelői riasztották a mentőket a hasonló krízisben lévő fiatalokhoz.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, segítségre szorul, hívja az 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot! A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány gyerek és ifjúsági lelkisegély száma: 116-111. A figyelmeztető jelekről, a megelőzésről információk itt olvashatók: ongyilkossagmegelozes.hu.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...