fbpx

FRISS HÍREK

Reisz Gábor filmje is díjat nyert Velencében, amely állami támogatás nélkül, minimális pénzből készült

- Advertisement -

A HVG készített interjút Reisz Gáborral, amikor kiderült, hogy új filmje bejutott a Velencei Filmfesztiválra. Azóta kiderült, hogy a film elnyerte az Orizzonti (Horizontok) szekcióban a „Legjobb film” díját.

Október 5-én debütál a magyar mozikban a Magyarázat mindenre című film, amely Reisz szerint a magyar közállapotokra reflektál, és amiben a nemzetközi közönség is magára ismert:

„Az olasz zsűritag azt mondta, hogy Olaszország is ilyen, a szlovák szintén értette. Nem is a történet, inkább a kokárda mint szimbólum megértése volt kérdéses. Sok más országban is van kokárda, de olyan nincs, hogy egy nemzeti ünnepen hordják”.

A történet szerint a 18 éves főszereplő megbukik az érettségin, amit otthon azzal próbál kimagyarázni, hogy a magára tűzött kokárda miatt buktatta meg a történelemtanár.

Reisz két korábbi projektjét is ejtette a Káel Csaba vezette Nemzeti Filmintézet, így nem volt kérdés, hogy a politikailag „borzasztó és nevetséges” módon megosztott Magyarországra reflektáló film állami támogatás nélkül készülhet csak el. Az alkotás  produceri összefogásból valósult meg:

Hasonló cikkünk:  Ősszel érkezhet a TV2-re a Bán Mór könyveiből készülő Hunyadi-sorozat

„Baráti szívességekkel, minimális bérekkel, világítás és komoly kameramozgató technika nélkül dolgoztunk. Tizenhét fős stábunk volt, a kreatív mag kivételével a többség még életében nem készített nagyjátékfilmet” – mondta a rendező, hozzátéve, hogy az utómunkára szlovákiai pályázattal kaptak pénzt.

Reisz elmondta, hogy ezzel a filmkészítési móddal nem lehet a szakmát eltartani, és közben furcsa érzés arról olvasni, hogyan tapsol el milliárdokat a Káel-féle Filmintézet különböző történelmi filmekre, de szerinte „nem a költségvetés dönti el, hogy egy film jó lesz-e”. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...