fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Szabad Európa: Brüsszel kérdésekkel teli levelet küld a magyar kormánynak a bírói reformokkal kapcsolatban

- Advertisement -

Az Európai Bizottság a magyar kormánynak küldendő levélben érdeklődik majd a héten az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő törvénymódosítások alkalmazásáról és végrehajtásáról – értesült a Szabad Európa.

A magyar kormány július 18-án a kohéziós politikai források lehívása szempontjából lényeges horizontális feljogosító feltétel teljesítésének újraértékelését kérte Brüsszeltől. A bizottság nyomására a kormány korábban az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítását szolgáló törvénymódosításokat és a másodlagos jogalkotás kategóriájába tartozó végrehajtási intézkedéseket fogadott el.

Három hónapja van véleménye kialakítására Brüsszelnek, és ha pozitív lesz, újabb két hónap a kormány által a kohéziós politikai források lehívására benyújtott első számlák kifizetésére. Az intézkedések elfogadása közel 13 milliárd euró, 2021 és 2027 között elérhető uniós fejlesztési forráshoz nyitná meg a csapot. Emellett négy szupermérföldkő teljesítését is jelentené abból a huszonhétből, amely a helyreállítási források felhasználásához biztosítana hozzáférést.

A jelek azt mutatják, hogy a bizottság nem kér újabb törvénymódosítást, viszont a végrehajtás oldalán még bőven akadnak kérdések. A lap információi szerint a testület a héten legalább tíz, végrehajtással összefüggő kérdésben kér magyarázatot és pontosítást az Orbán-kormánytól, mielőtt kialakítaná a véleményét.

A bizottság a Kúria ügyelosztási rendszere és a bírói önigazgatás fórumaként működő Országos Bírói Tanács (OBT) erőforrásainak biztosítása kapcsán nem éri be a törvénymódosításokkal – értesült a lap. Mielőtt megnyitná az utat a bizottság a 21 és fél milliárd kohéziós forrásból nagyjából 12,7 milliárd euróhoz, az érintett törvény kapcsán a végrehajtásról is meg kíván győződni.

Hasonló cikkünk:  Diákaktivisták tiltakoztak a Nemzeti Múzeum lépcsőjén

A lap értesülése szerint a bizottságnak vannak kétségei az eddig benyújtott magyar anyag kapcsán, így további garanciákat és részleteket várnak a kormánytól. Az egyik kérdés az OBT költségvetési függetlensége, amit a magyar fél elintézett annyival, hogy elküldték a költségvetési törvényt, amelyen belül egyetlen sorban van leírva, hogy a bírói testület büdzséje 2024-ben az eddigi duplájára nő.

Másik példa az, hogy a testület számára nem egyértelmű, hogy a kúriai ügyelosztás valóban elektronikusan történik, vagy lehetőség van manuális beavatkozásra is. Ezekkel együtt nagyjából tíz kérdés van, amelyekre Brüsszelben választ várnak. Ha a kormány október folyamán megadja a szükséges válaszokat, a bizottság befejezheti az újraértékelést. Ezután a benyújtott számlák kifizetésére két hónap áll rendelkezésre, ha pedig így lesz, akkor a pénzcsapok legkorábban valamikor jövő év elején nyílhatnak meg.

A kormány az utolsó állás szerint eddig már benyújtott 202 millió euró értékű számlát, amelynek kifizetéséhez a horizontális feljogosító feltétel teljesítésére lesz szükség.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...