fbpx
24 C
Kecskemét
2024. július 2., kedd

FRISS HÍREK

Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő totális háborút ígért Botka László ellen, ha megfosztják képviselőségétől

- Advertisement -

Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő nemrég szabadult a hét és fél hónapos előzetes letartóztatásból. Azért ítélték el négy évre felfüggesztve, mert 2022 szeptember 21-én üldözőbe vette Orbán Viktor miniszterelnök konvoját az M5-ös autópályán. Ezt követően pedig a Karmelita közelében szervezett tüntetésen hivatalos személyekkel dulakodott és percekig akadályozta a rendőri intézkedést.

A szegedi közgyűlés emiatt megfosztaná képviselőségétől, de Szabó erre az esetre totális háborút hirdetett Botka László ellen. Közben feleségével megromlott a viszonya, különválásuk okán pedig Budapesten szeretne ingatlant vásárolni, méghozzá Orbán Viktor szomszédságában.

Szabó kijelentette, hogy a pénteki közgyűlés zárt ülését élőben fogja közvetíteni a Facebook-csatornáján. Elmondása szerint a Szegedi Törvényszéken meg fogja támadni a közgyűlési határozatot, mert úgy véli, hogy a választóktól kapott megbízást csak ők vehetik vissza.

Hasonló cikkünk:  Hogyan alakítsd ki az otthonod hangulatát?

A törvényben az áll, hogy „akit jogerősen elítélnek és méltatlanná válik. Mit jelent méltatlanná válni?” – tette fel a kérdést Szabó. Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint az önkormányzati törvény „kógensen fogalmaz”, szerinte a felfüggesztett büntetés nem ad mentesítést a méltatlanság kimondása alól. A szegedi képviselő-testületnek így nincs mérlegelési lehetősége.

Szabó Bálint esetében a törvényből „kissé fura módon az következik, hogy a testület tagjainak kötelező megszavazniuk a méltatlanságot, ami ellentmond a képviselői szabad mandátum elvének”.

A képviselő mandátumának megszűnése esetén a képviselői jogai is megszűnnek, de mint egyszerű állampolgár – ügyintézés esetén – bejárhat a Városházára, és mivel listásan jutott be, helyére a listán következő személy lép addig.

A cikket a Szegeder és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Napernyő nélkül épül a Lechner Kávéház kerthelyisége a kecskeméti Városháza díszkertjében – vita a közgyűlésen a teraszról

A kecskeméti Városháza homlokzati díszkertjében a Lechner Kávéházhoz tartozó kerthelyiséget alakítanak ki, a zöld növények helyére a beton blokk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...