Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Tizenöt hónap után újra lesz közmeghallgatás Kecskeméten

- Advertisement -

Október 19-én, csütörtökön közmeghallgatást tartanak Kecskeméten – utoljára tavaly júliusban volt erre példa. A kérdéseket, javaslatokat 10 nappal előtte be kell küldeni – postán vagy szkennelve, emailben. A Covid előtt a közgyűlés szmsz-e szerint még évi két közmeghallgatás volt a minimum. 2020-ban változtattak, és a járvány után sem állították vissza a régi szabályt, már csak évi minimum egy közmeghallgatás kötelező.

A Városháza dísztermében október 19-én 16.30-tól 17.30-ig tartandó közmeghallgatáson az szmsz szerint a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdést és javaslatot tehetnek. Mégpedig így:

– Kérdést és javaslatot a közmeghallgatás előtt legalább 10 nappal kell a jegyzőhöz benyújtani, írásban.
– Ha a kérdezőt érdeklő, vagy a javaslattal érintett ügy a közmeghallgatás előtti 10 napon belül merül fel, akkor is lehet róla kérdezni; ekkor 2 nappal a közmeghallgatás előtt kell a beadványt elküldeni a jegyzőnek. De ilyenkor az ügy későbbi felmerülésének okát – ha az természeténél fogva nem derül ki – ismertetni kell.
– A beadványnak tartalmaznia kell a benyújtó nevét és lakcímét, helyben érdekelt szervezet esetén a székhelyét és a képviselő nevét, valamint a kérdés vagy javaslat rövid összefoglalását.

Ezek a szabályok tehát most, ha valaki szeretne kérdezni a közmeghallgatáson. Spontán módon kérdést feltenni, mint régebben, tehát hogy valaki csak elmegy a Városháza dísztermébe, és szólásra jelentkezik, az szmsz szerint nincs lehetőség, de a közmeghallgatást levezető polgármester, esetleg alpolgármester ettől függetlenül természetesen megadhatja a szót.

Szkennelve?

Az önkormányzat honlapján megjelent felhívásban az áll, a kérdéseket, javaslatokat el lehet küldeni postán a 6000 Kecskemét, Kossuth tér 1. címre, vagy emailben, szkennelve a szervezes@kecskemet.hu címre (azt nem részletezi a felhívás, muszáj-e szkennelni, vagy elég-e a beadványt lefotózni).

Az szmsz szerint a jegyző a benyújtott kérdést és javaslatot a jogszabályi megfelelőség szerint megvizsgálja. A közmeghallgatáson csak azt a kérdést és javaslatot lehet ismertetni, amely a vizsgálat alapján megfelel a közmeghallgatásra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek. Ha a beadványt a vizsgálat alapján nem lehet ismertetni, azt a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény szerint kell kezelni, és erről a bejelentőt értesíteni kell haladéktalanul.

Válaszolnia kell a hivatalnak vagy bizottságnak

Ha a beadványozó a közmeghallgatáson nem jelenik meg, az szmsz szerint a beadványát nem kell ismertetni. A közmeghallgatáson meg nem válaszolt kérdést és javaslatot a feladat- és hatáskörrel rendelkező bizottságnak, tanácsnoknak, tisztségviselőnek ki kell adni kivizsgálás céljából. Az érintett 15 napon belül köteles írásban válaszolni a kérdezőnek, erről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatni kell.

A Covid előtt évi kettő közmeghallgatás volt a minimum 

Képviselő-testületi üléseket korábban az akkori szmsz szerint január, július és augusztus kivételével minden hónapban tartottak. 2020 júliusában, a koronavírus járvány első és második hulláma között javasolta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, hogy változtassanak az szmsz-en, mert rugalmatlan, előre nem várt helyzetben oda vezet, hogy a közgyűlés nem tudja betartani a saját működésére meghozott szabályokat. A pandémia miatt abban az évben a júliusi (rendkívüli) testületi ülés még csak a harmadik volt, elmaradt az áprilisi, májusi és júniusi is, tehát abban a helyzetben ésszerűnek tűnt a polgármester felvetése. Akkor még nemigen lehetett látni, hány évig marad velünk a vírus.

A polgármester az önkormányzati törvényt hozta akkor fel, mint ami rugalmasabb szabályozást tesz lehetővé, mert eszerint elég évi legalább hat testületi ülést tartani. Ugyancsak a csökkentést javasolta a polgármester a közmeghallgatások terén, amelyből az szmsz évi kettőt írt elő, az önkormányzati törvény viszont csak legalább egyet. Végül Szemereyné Pataki Klaudia mindkét javaslatát megszavazta a testület kormánypárti többsége, az ellenzékből öten nemet nyomtak, ketten tartózkodtak.
Azaz a mostani szmsz szerint évente legalább egy közmeghallgatást kell tartani. Úgy tűnik, ehhez a minimumhoz ragaszkodik is a közgyűlés, ugyanis tavaly júliusban volt utoljára, idén pedig az év tizedik havában kerül sor rá.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version