fbpx
14.3 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Újabb elemmel erősödött az azeri kapcsolat

- Advertisement -

Aki nem tudja hol van Soltanli, az most térképre helyezheti a fejében, ugyanis Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten bejelentette:

A legnagyobb magyar építőipari vállalatokból álló konzorcium építheti újjá jövő évtől a Hegyi-Karabah térségében fekvő Soltanlit, az erről szóló terveket az azeri kormány elfogadta, a szerződések egy részét már aláírták.

A két kormány rendkívül elkötelezett a kapcsolatok folyamatos fejlesztése iránt – szögezte le Szijjártó az azeri gazdasági miniszterrel, Mikayil Jabbarovval közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó hihetetlennek tűnő törekvésnek nevezte a 2010-es évek elején megindított, az energiabiztonság javítása érdekében létrejövő földgázszállítást Azerbajdzsánból Magyarországra – mára ez valósággá vált.

100 millió köbméteres szállítási és 50 millió köbméteres bértárolási szerződést kötöttek a felek, a mennyiség növeléséhez ugyanakkor nem pusztán magyar és azeri elkötelezettségre, hanem európai uniós lépésekre is szükség van a délkelet-európai energetikai infrastruktúra fejlesztése terén.

„Felszólítjuk az Európai Uniót, hogy az energiadiverzifikációra vonatkozó törekvései ne merüljenek ki a tagállamok noszogatásában, hogy ennél eklatánsabb és kézenfekvőbb kifejezést ne használjak, hanem Brüsszel is lépjen, és adjon pénzügyi forrást ahhoz, hogy a földgázszállítási infrastruktúra kapacitásának növelésével Magyarország és más közép-európai országok is növelhessék az Azerbajdzsánból szállított földgáz mennyiségét” – mondta a külügyminiszter.

Hasonló cikkünk:  A magyar gazdaság rossz helyzete miatt a GKI megszorításokra számít

Szóba került az azerbajdzsáni irányú magyar export, ami az idei év első felében 3,5-szeresére nőtt, értéke már jelentősen meghaladta a tavalyi év egészét.

„Mi akkor kezdtünk kapcsolatokat építeni Azerbajdzsánnal 2010-ben, amikor Európában ezt nemhogy senki nem értette, nemhogy mindenki lesajnált minket emiatt, de még kritizáltak is minket. Most ehhez képest azt látjuk, hogy a nyugat-európai országok és az Európai Unió vezetői egymást lökdösik Bakuban egy-egy jó fényképért Aliyev elnök úrral” – fogalmazott Szijjártó.

Majd úgy összegzett, hogy Magyarország, a magyar emberek sokat profitálnak a kölcsönös tiszteleten alapuló, hosszú távú együttműködésből Azerbajdzsánnal.

via ATV

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...