fbpx
21.9 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

Újabb elemmel erősödött az azeri kapcsolat

Aki nem tudja hol van Soltanli, az most térképre helyezheti a fejében, ugyanis Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten bejelentette:

A legnagyobb magyar építőipari vállalatokból álló konzorcium építheti újjá jövő évtől a Hegyi-Karabah térségében fekvő Soltanlit, az erről szóló terveket az azeri kormány elfogadta, a szerződések egy részét már aláírták.

A két kormány rendkívül elkötelezett a kapcsolatok folyamatos fejlesztése iránt – szögezte le Szijjártó az azeri gazdasági miniszterrel, Mikayil Jabbarovval közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó hihetetlennek tűnő törekvésnek nevezte a 2010-es évek elején megindított, az energiabiztonság javítása érdekében létrejövő földgázszállítást Azerbajdzsánból Magyarországra – mára ez valósággá vált.

100 millió köbméteres szállítási és 50 millió köbméteres bértárolási szerződést kötöttek a felek, a mennyiség növeléséhez ugyanakkor nem pusztán magyar és azeri elkötelezettségre, hanem európai uniós lépésekre is szükség van a délkelet-európai energetikai infrastruktúra fejlesztése terén.

„Felszólítjuk az Európai Uniót, hogy az energiadiverzifikációra vonatkozó törekvései ne merüljenek ki a tagállamok noszogatásában, hogy ennél eklatánsabb és kézenfekvőbb kifejezést ne használjak, hanem Brüsszel is lépjen, és adjon pénzügyi forrást ahhoz, hogy a földgázszállítási infrastruktúra kapacitásának növelésével Magyarország és más közép-európai országok is növelhessék az Azerbajdzsánból szállított földgáz mennyiségét” – mondta a külügyminiszter.

Hasonló cikkünk:  Lengyelországból is érkezhet földgáz - jelentette be Szijjártó

Szóba került az azerbajdzsáni irányú magyar export, ami az idei év első felében 3,5-szeresére nőtt, értéke már jelentősen meghaladta a tavalyi év egészét.

Hasonló cikkünk:  Zöld jelzést kaptak azok az útberuházások, amik tehermentesítenék az M5 autópályát

„Mi akkor kezdtünk kapcsolatokat építeni Azerbajdzsánnal 2010-ben, amikor Európában ezt nemhogy senki nem értette, nemhogy mindenki lesajnált minket emiatt, de még kritizáltak is minket. Most ehhez képest azt látjuk, hogy a nyugat-európai országok és az Európai Unió vezetői egymást lökdösik Bakuban egy-egy jó fényképért Aliyev elnök úrral” – fogalmazott Szijjártó.

Majd úgy összegzett, hogy Magyarország, a magyar emberek sokat profitálnak a kölcsönös tiszteleten alapuló, hosszú távú együttműködésből Azerbajdzsánnal.

via ATV

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...