fbpx
17.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

A drágább üzemanyag miatt a magyar autósok hatoda már letette a kocsit, legalábbis egy felmérés szerint

- Advertisement -

Az üzemanyag-drágulás miatt az autósok 16 százaléka már váltott és nem használja autóját – derül ki a Totalcar megbízásából nemrég készült felmérésen.

A Totalcar arra volt kíváncsi, melyik az az árszint, amelynél az autósok leteszik a kocsit. Ezért megbízták a Pulzus Kutatót egy felméréssel, és most közzétették az ezer fős reprezentatív mintán végzett kutatás eredményeit.

Eszerint az autóval rendelkezőknek – az összes megkérdezett 49 százalékának – a hatoda, azaz 16 százaléka már a mostani üzemanyagárakat is sokallja, ezért letette az autóját. A 700-800 forintos literenkénti árnál pedig további 19 százalékuk tenné ugyanezt. Az érintettek több mint negyede ugyanakkor azt állítja, semmiképp nem fejezné be az autózást.

A felmérés szerint az autózó nőknek a 15 százaléka már letette az autót, a férfiaknál 17 százalékos az arányuk. 700-800 forintos árnál a férfiak 22 százaléka, a nőknek pedig a 17 százaléka döntene így. A férfiak majdnem harmada mondta azt, hogy az üzemanyagáraktól függetlenül mindenképp kocsival közlekedne, a nőknek csak a 24 százaléka volt hasonló véleményen.

Hasonló cikkünk:  Távol-keleti énekeseket lát vendégül a kecskeméti Aurin Leánykar

A korosztályos bontás arról tanúskodik, hogy az idősebbek a legárérzékenyebbek. A 60 év felettiek 18 százaléka már most sem autózik, 27 százalékuknak a literenként 700-800 forintos tankolás jelentené a végső határt. A középkorúaknak több mint a harmada hallani sem akar erről.

A Totalcar megjegyzi: bár a múlt héten kétszer is csökkent a benzin átlagára, míg a gázolajé stagnált, szerdától pedig 20-20 forintos csökkenés várható, a korábbi hónapokhoz vagy akár az ársapkás korszak előtti szintekhez képest is jóval drágábbak az üzemanyagok. Ráadásul a következő hónapok bizonytalan a nemzetközi porondot tekintve, jövőre a jelenlegi kilátások szerint drágulás várható, mert emelkedik a jövedéki adó mértéke, ami nagyjából 40 forinttal növelheti majd a literenkénti árat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...