fbpx

FRISS HÍREK

A drágább üzemanyag miatt a magyar autósok hatoda már letette a kocsit, legalábbis egy felmérés szerint

- Advertisement -

Az üzemanyag-drágulás miatt az autósok 16 százaléka már váltott és nem használja autóját – derül ki a Totalcar megbízásából nemrég készült felmérésen.

A Totalcar arra volt kíváncsi, melyik az az árszint, amelynél az autósok leteszik a kocsit. Ezért megbízták a Pulzus Kutatót egy felméréssel, és most közzétették az ezer fős reprezentatív mintán végzett kutatás eredményeit.

Eszerint az autóval rendelkezőknek – az összes megkérdezett 49 százalékának – a hatoda, azaz 16 százaléka már a mostani üzemanyagárakat is sokallja, ezért letette az autóját. A 700-800 forintos literenkénti árnál pedig további 19 százalékuk tenné ugyanezt. Az érintettek több mint negyede ugyanakkor azt állítja, semmiképp nem fejezné be az autózást.

A felmérés szerint az autózó nőknek a 15 százaléka már letette az autót, a férfiaknál 17 százalékos az arányuk. 700-800 forintos árnál a férfiak 22 százaléka, a nőknek pedig a 17 százaléka döntene így. A férfiak majdnem harmada mondta azt, hogy az üzemanyagáraktól függetlenül mindenképp kocsival közlekedne, a nőknek csak a 24 százaléka volt hasonló véleményen.

Hasonló cikkünk:  A Szövetség bizalma töretlen Vancsura irányában, akit hét évre ültetne le az ügyészség

A korosztályos bontás arról tanúskodik, hogy az idősebbek a legárérzékenyebbek. A 60 év felettiek 18 százaléka már most sem autózik, 27 százalékuknak a literenként 700-800 forintos tankolás jelentené a végső határt. A középkorúaknak több mint a harmada hallani sem akar erről.

A Totalcar megjegyzi: bár a múlt héten kétszer is csökkent a benzin átlagára, míg a gázolajé stagnált, szerdától pedig 20-20 forintos csökkenés várható, a korábbi hónapokhoz vagy akár az ársapkás korszak előtti szintekhez képest is jóval drágábbak az üzemanyagok. Ráadásul a következő hónapok bizonytalan a nemzetközi porondot tekintve, jövőre a jelenlegi kilátások szerint drágulás várható, mert emelkedik a jövedéki adó mértéke, ami nagyjából 40 forinttal növelheti majd a literenkénti árat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...