fbpx

FRISS HÍREK

A szegedi Fehér-tónál is meg lehet lesni a darvak esti behúzását

- Advertisement -

A legutóbbi szikronszámlálás során minden korábbinál több, közel 195 ezer darut észleltek a Hortobágyi Nemzeti Park vizes élőhelyein. A krúgató vándormadaraknak a szegedi Fehér-tó is kiemelt gyülekezési hely dél felé vonulásuk során, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság idén ősszel is szervez ide túrákat, hogy az érdeklődők megnézhessék látványos esti behúzásukat. Egy darules pedig Szabadszállás mellett, a Zab-széknél is lesz.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A darvak ilyenkor nagy tömegben vonulnak át hazánkon, messze hangzó krúgatásuk hozzátartozik az igazi őszi hangulathoz. A kelet-európai állomány kiemelt gyülekezési helye a Hortobágy és a szegedi Fehér-tó környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik – közölte honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) nemrég látványos videót tett közzé, náluk a napokban rekordszámú vonuló egyedet (közel 195 ezer darut) számoltak össze.

A darvak nagy része a tartós hideg időszak beálltakor elhagyja hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az utóbbi években egyre több példa van arra is, hogy nagyobb csoportjaik nálunk telelnek át, például a Büdös-széken a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben.

Hasonló cikkünk:  Dürgés és futás: újra Túzokünnepet rendeznek Bösztörpusztán

A szegedi Fehér-tó környékén tartózkodó darvak száma meghaladhatja a több tízezret, érdemes hát jelentkezni a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság daruleső túráira, ezeket itt lehet megtalálni. Lesz egy vezetett túra a Szabadszállás melletti szikes tónál, a Zab-széknél is.

Darules-etikett

A darvak roppant óvatos és érzékeny állatok, ezért érdemes körültekintően felkészülni a túrára, hogy ne ijesszük el őket, és ne kerüljenek el minket nagy ívben:

• A darulesre terepszínű vagy sötét ruhában érkezzünk.
• Vaku és zseblámpa használatával ne zavarjuk a madarakat.
• Engedélyezett, sőt javasolt viszont a távcső nyakba akasztása.
• Ne hangoskodjunk, és akárcsak a színházban előadás alatt, a darulesen is érdemes lenémítani a telefont.
• Bármilyen közel is szeretnénk kerülni a csodálatos állatokhoz, az éjszakázóhelyükre nem sétálhatunk be.
• A drónozás engedélyköteles!
• Ugyancsak hatósági engedélyköteles az éjszakázóhelyek gépjárművel történő megközelítése.

Fotó: Szilágyi Attila, HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...