fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Eurostat: Románia beelőzte Magyarországot

- Advertisement -

A legismertebb fejlettségi mutató, az Eurostat október 11-én kiadott adatközléséből kiderül, hogy Románia megelőzte hazánkat. Magyarországon az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) az EU átlagának 76,6%-a volt, míg Romániában ez az arány 76,7%.

Románia beelőzése azzal függ össze, hogy bár Magyarország is ütemesen zárkózott fel az elmúlt 9 évben az uniós fejlettségi átlaghoz, ugyanakkor a román gazdaság ennél sokkal nagyobb tempójú konvergenciát mutatott az uniós átlaghoz. 54,6%-on állt 2013-ban, 2022-re viszont már 77% közelében jár, vagyis 22,1 százalékpontos javulást tudott elérni, ami 2,5-szerese a magyar ütemnek.

Hosszabb távon vizsgálva: 2013 óta, vagyis 10 év alatt a magyar gazdaság tudta felmutatni a 11. leggyorsabb konvergenciát az uniós átlaghoz, viszont előtte jellemzően szinte mind csak régiós versenytárs gazdaságok találhatóak, vagyis amíg a magyar gazdaság fejlettségben közelít az EU átlaghoz, addig romlik a régiós országokhoz képest a relatív teljesítménye.

Hasonló cikkünk:  Aki teheti, menekíti az adó elől a hozamot

A térségben három országban (Csehország, Szlovákia és Szlovénia) valósult meg kisebb mértékű konvergencia 2013 óta, mint Magyarországon. Az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) viszonylatában Magyarország után már csak öt ország található: Lettország, Horvátország, Szlovákia, Görögország és Bulgária.

A közeljövőre kivetítve az elmúlt időszak trendjeit arra jutunk, hogy a felzárkózási tempó alapján a magyar gazdaság a lettek és a horvátok esetleges előzése miatt is kezdhet aggódni. Már csak 3 százalékpont a magyar fejlettség előnye a két másik ország fejlettségéhez képest.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...