fbpx
15.1 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Harmincnégy dolgozót küldtek el a Mindszenti körúti nyomda bezárásakor

- Advertisement -

A nyomtatott sajtótermékek, főleg a napilapok iránti egyre zsugorodó piaci kereslettel indokolta a Ringier Hungary kiadó kecskeméti, Mindszenti körúti nyomdájának – az egykori Szilády Nyomdának – bezárását. A cég kérdésünkre elmondta, a géppark leszerelése és értékesítése hamarosan a végéhez ér.

A Ringier Hungary kiadó megkeresésünkre közölte, a vezetőség az idei év első felében döntött arról, hogy lezárja saját nyomdaüzemének, a Ringier Hungary Nyomda Kft.-nek a működését, és „azokat az erőforrásokat, amelyek a kecskeméti üzem nyomdatechnológiájának és gépparkjának fejlesztése és hosszú távon is gazdaságos működtetése igényelne, a jövőben a kiadó digitális fejlesztési céljaira fordítja”.

Fotó: Hraskó István

Mint írják, a kecskeméti nyomda részben egy 40 évvel, részben pedig egy 20 évvel ezelőtt telepített nyomdaipari technológiával működött, ennek gazdaságos üzemi kihasználása pedig egyre kevésbé lett volna lehetséges „tetemes fejlesztési beruházás nélkül”

„A nyomdaüzem gépei kimondottan napilap gyártásra alkalmas berendezések, azonban a nyomtatott sajtótermékek iránt egyre zsugorodik a piaci kereslet. Ezért a saját fejlesztéssel szemben hosszú távon is az a megoldás a leghatékonyabb, ha egy korszerű technológiával működő külső nyomdai partnernél koncentrálódik egy jobb üzemkihasználtság. Számos más médiapiaci szereplőhöz hasonlóan ezt a döntést hozta meg a Ringier is” – válaszolta a kiadó. 

Fotó: Hraskó István

Kérdésünkre hozzátették azt is, hogy harmincnégy munkatársunkat érintette a döntés, ennyien vesztették el munkájukat. De hangsúlyozták, a dolgozók tájékoztatását követően igyekeztek „a lehető legtöbb segítséget” megadni kollégáiknak a folytatáshoz.

Hasonló cikkünk:  Május 1-jén ingyenes lesz a parkolás Kecskeméten

„Mindannyiukkal egyeztettünk a személyes szándékaikról, céljaikról, és azok fényében igyekeztünk támogatást nyújtani az álláskereséshez, vagy adott esetben a nyugdíjazáshoz. A nyári hónapok folyamán állásbörzéket szerveztünk a csapat számára a hazai nyomdák képviselőinek meghívásával, hogy a kiválasztási folyamatot felgyorsítsuk és megkönnyítsük. Így kollégáink személyesen találkozhattak és egyeztethettek a Petőfi Nyomda, valamint a Győrben, Szegeden és Budapesten működő Mediaworks Nyomda HR vezetőivel” – írta a Ringier Hungary kiadó.

Fotó: Hraskó István

Érdeklődtünk arról is, mi lesz az épületek további sorsa. Erre azt a választ kaptuk, hogy a nyomdai géppark leszerelése és értékesítése hamarosan a végéhez ér, de „az épületek lebontására nincs szükség, hiszen 2004-ben korszerű üzemcsarnok épült, az épületek jó állapotban vannak”.

A korábban Szilády Károly, az 1841-ben Kecskeméten nyomdát alapító neves szakember nevét viselő üzemben nyomták régebben – mikor még az Axel Springerhez tartoztak – a megyei napilapok egy részét, köztük a Bács-Kiskun megyei Petőfi Népét is. Az utóbbi időkben pedig a Ringier-termék Blikk napilapot és hatféle tévés műsorújságot. A Blikket – mint ezt a Kreativ.hu megírta – már a KESMA-hoz tartozó Mediaworks Hungary Zrt. nyomdájában készítik, míg a műsorújságokat a szlovákiai Komáromi Nyomda spol.s.r.o üzemében. A lapok kiadásában változás nem történt. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...