fbpx

FRISS HÍREK

Mi az a munkaállomás, és hol érdemes használni?

- Advertisement -

Mit takar az, hogy munkaállomás? Mi a különbség egy sima PC-hez képest? Mikor érdemes a workstationt választani a sima asztali számítógéppel szemben? Erről fog szólni a mai cikkünk.

Mi is az a munkaállomás?

Ezek is számítógépek, de azoknak egy speciális változata. Ezeket erős hardverrel tervezték, méghozzá nagyon megbízhatóra, mivel folyamatos feladatvégzésre készültek. Ha sarkosan akarunk fogalmazni, akkor gyakorlatilag egyszer bekapcsoljuk őket, és onnantól kezdve kiválóan működnek, amíg le nem cseréljük őket. A PC Aréna munkaállomás kínálatát érdemes böngészni, ha szeretnénk egy ilyen gépet magunknak. De nézzük tovább a tulajdonságaikat.

Az ilyen eszközök speciális, nagy teljesítményt igénylő feladatokhoz lettek tervezve. Például grafikai tervezéshez, animációk készítéséhez vagy CAD-hoz. A célszoftver igényeihez lettek igazítva, annak megfelelően lettek összeállítva ezek a számítógépek.

Mik a munkaállomások előnyei?

Ma már nem sok különbség van egy csúcskategóriás PC és egy munkaállomás között. Vannak azonban olyan hardvertulajdonságok, melyek jelentősen eltérnek. Nézzük meg, hogy melyek ezek!

Az alaplapokban például van eltérés. Egy PC esetén egyetlen processzorfoglalat van, míg egy wokstationbe több CPU is kerülhet. Ugyanígy a videókártyából is megbirkózik többel. Emellett a memória is több lehet benne (akár 64 GB RAM-ról is beszélhetünk), mint egy PC esetén, amibe inkább csak maximum 16 GB-ot szoktak tenni, de jellemzően még ennyit sem.

Hasonló cikkünk:  A kormány lehetővé tenné, hogy az igazságügyi miniszter belenézhessen a belső ügyészségi ügyiratokba

Ha nagyobb adatbiztonságra törekszünk, akkor is előnyben vannak a munkaállomások. Bár a PC-kben is lehetnek nagy kapacitású HDD-k vagy villámgyors SSD-k, egy workstation előnye a RAID megoldásban rejlik. Ez a tárolóvezérlési megoldás nagyobb adatbiztonságot és gyorsabb működést garantál számunkra.

Mikor érdemes munkaállomást választani?

Átlagos otthoni felhasználásra tökéletesen elég egy sima PC is. Akkor érdemes egy komolyabb munkaállomásra beruházni, ha nagyobb grafikai teljesítményre, adatbiztonságra vagy fokozott sebességre van szükségünk.

Emellett a nagy mennyiségű, folyamatosan párhuzamosan futtatott munkafeladatok is okot adhatnak arra, hogy egy workstation legyen a következő számítógépünk. A hatalmas számítási kapacitás, a megbízható, fagyásmentes működés garantálása mind-mind olyan előny, amit megkaphatunk egy ilyen típusú számítógép által.

Megéri munkaállomást választani?

Ha végignézzük az előző bekezdésben leírtakat, és erre van szükségünk, akkor mindenképp! A döntésünket ugyanis minden esetben úgy kell meghozni, hogy figyelembe vesszük, mire fogjuk használni az új gépünket.

Ha csak egy általános, otthoni vagy irodai felhasználásra szánjuk az új szerzeményünket, akkor egy hagyományos PC bőven elég lesz. De ha kelleni fog a feladataink ellátásához mindaz, amit egy ilyen gép nyújtani tud, akkor nem kérdés, biztos megéri munkaállomásra váltani, arra beruházni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...