fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Október közepe van, és Hetényben virágzik a… na, mi?

- Advertisement -

Nem, nem az aranyeső. Nem is az aranyvessző. Hát akkor mi? Az aranycserje. Így vagy úgy, de igencsak furcsa ősszel a virágzását látni.

Hetényegyházi olvasónktól kaptunk képeket a kertjükben napokban kivirágzó aranycserjéről. Mint elárulta, ugyan ez nem szokványos, de az utóbbi években azért volt már rá példa, ha szép hosszú és meleg volt az ősz. Ráadásul ez a bokor sok napfényt kap és védett helyen van. Egy másik, amelyik az utcai előkertben árnyékosabb részen található, nem virágzik.

Ahány kertészeti oldalon megnéztük, mindenhol azt írják: az aranycserje (latinul Forsythia) virágai a tavaszi lombfakadás előtt, március-áprilisban nyílnak, őszi virágzásáról nem ejtenek szót. Talán nem hibázunk túl nagyot, ha emögött is a klímaváltozás hatására gyanakszunk.

Hasonló cikkünk:  A klímaváltozás sérti a magánélethez és a családi élethez való jogot - történelmi döntés Strasbourgban

Őszi csendélet Hetényegyházáról: itt viszonylag sok napfényt kap a aranycserje / Fotó: Takács Tiborné

Sokan elsőre biztos azt mondanák egyébként, hogy aranyesőről van szó. A köznyelvben is így terjedt el, megszokásból a legtöbben így hívjuk ezt a növényt. Valójában helytelenül, ugyanis az aranyeső egy másik szép, ugyancsak sárga virágú növény. Leginkább az különbözteti meg az aranycserjétől, hogy lecsüngő virágfürtjei vannak.

Ez az aranyeső / Fotó: Pixabay.com

És hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, van még az aranyvessző is, de azért az eléggé eltér az aranyesőtől és az aranycserjétől is (ha valaki még nem vesztette el a fonalat, utóbbit aranyfának is nevezik).

Ez pedig a kanadai aranyvessző / Fotó: Pixabay.com

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...