fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Szomszédba nyíló térkapuk – Jegyzetek Bukta Imre kecskeméti tárlatához

- Advertisement -

Kecskemét kulturális életében az októberi hónap súlypontja Bukta Imre Kossuth-díjas, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész kiállítása volt. A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban nyílt tárlat Bukta eltérő hangvételű sorozataiból állt egésszé a téma határtalan állandósága, a vidéki lét színekkel elkent kietlen nosztalgiája okán.

Egy fővárosi galériában ezek a festmények még egzotikusnak is tűnhetnek, ahogyan egy elveszni látszó, kopott világot elevenítenek fel ironikus-szerető fényben, de a helyi közönség számára még mozgóképek a tenyésző neonos jelentésréteg alatt.

A helyi közönség számára Bukta festményei még mozgóképek a tenyésző neonos jelentésréteg alatt / Fotó: Gyenes Kata; Hírös Agóra

Mintha egy vidéki állomáson néznénk ki a vonatablakból, úgy lebeg előttünk a kelet-európai entropikus táj. Súlytalanul, távolságtartással. A megörökített bomlás és félmosolyok láttán nem érezzük, hogy festő és alanya – legyen az sárba merülő traktorgumi vagy a közönségkedvenc Reál szatyros néni – zárt viszonyába sétálnánk. A kis kocsma színes égői miattunk égnek.

Hasonló cikkünk:  Rizsporos rokokóban pompázik Karnyóné a Rusztban

Lélegzetnyi távolságunk az álomszerű jelenetektől épp arra elegendő, hogy a teret a személyes emlékeinkkel közelítsük meg: régi gyereknyarakkal, hideg ünnepekkel, türelmes várakozással valami nagyra, ami nem jön el. Bukta képei így terjeszkednek a kereten túl. Átjárók feszültség vagy intimitás nélkül, értünk. Rajtuk keresztül a táj halandóságának részévé válunk.

Bukta Imre Kiállítását Kecskeméten a Hírös Agóra szervezte, a kurátor Kozák Gábor volt; a tárlatot Bojár Iván András művészettörténész nyitotta meg.

Képek: Gyenes Kata; Hírös Agóra

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...