fbpx

FRISS HÍREK

Tíz éve várják a kalocsaiak, hogy elkészüljön az egyház által lezárt főtér elkerülő útja

- Advertisement -

A KecsUP is beszámolt már arról, hogy a Kalocsa főtéren zajló egyházi munkálatok miatt rég lezárt utak helyett lesz alternatíva, épül elkerülő. Az Átlátszó közadatigénylése azt mutatja, a választásokig nem lesz út, mivel még azt sem tudják, mibe kerülne. Közben az egyházi beruházást gaz veri fel, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nem válaszol a kérdésekre.

Kalocsa főterén 2011 óta tart az átépítés, korábban egy út is átvezetett, amit 12 éve nem használhatnak a helyiek. Az önkormányzat 2021 végén kezdett az egyházzal egyezkedni, pontosabban annak ultimátumot adott, hogy visszakapják a város főterét.

„A főtér befejezését 2021. december 31. napjáig vállalta az érsekség, és erre adott ki az önkormányzat minden engedélyt 2021. december 31. napjáig” – mondta Filvig Géza, akkori fideszes polgármester egy testületi jegyzőkönyv szerint. Az ülésen megjelent Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti érsek és Vörös Márta főépítész is. Szóba került, hogy a frissen felújított térre ne engedjék vissza a forgalmat, hanem épüljön egy elkerülő. „Az elkerülő úttal kapcsolatosan, ahogy beszéltük, a fizikai megvalósítást sem látjuk pontosan, de az még körülbelül 2, 2 és fél év”mondta Filvig.

A polgármester jelezte, hogy a város felmondta az érsekséggel kötött tulajdonosi hozzájárulást, majd arról is döntöttek, hogy felkérik „a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét, hogy a Kalocsa Város Önkormányzatával 2021. január 13. napján kötött megállapodás szerint 2022. január 1. napjával adja vissza a területek birtokát az önkormányzat részére.”

Nem így lett, a kormány 2021 decemberében száz évre átadta az egyháznak a teret, a fideszes önkormányzat és a lakosok hoppon maradtak.

Hasonló cikkünk:  Dürgés és futás: újra Túzokünnepet rendeznek Bösztörpusztán

Orbán Viktor 2020 november végén járt Kalocsán, és javasolta az egyháznak, hogy vegyék meg a Kalocsai Hotel épületet. December 17-én jelent meg a kormányhatározat, 22-én már az adásvételt is bejegyezték. Tavaly a kormány 2,1 milliárd forint támogatást nyújtott a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye kalocsai beruházásaira: ingatlanvásárlásra, -felújításra és a kapcsolódó beruházásokra, a kalocsai Szentháromság téren feltárt romtemplomok rekonstrukciójára és bemutatására, valamint a Szentháromság tér felújítására. 2022 decemberében a kormány a beruházáshoz további 1,6 milliárd forint támogatást nyújtott.

Az, hogy mi mikorra készül el, rejtély.

A kalocsai önkormányzat közadatigénylésre közölte, „Első lépésben, a Kalocsa, Szentháromság tér gépjárműforgalom alóli mentesítése érdekében egy kiváltóút lehetséges nyomvonalváltozatait bemutató vázlatterv készült. Ezt követően a Kalocsa, Kossuth Lajos utca és Szent István király út közötti gépjármű közlekedési kapcsolat lehetséges kialakítását bemutató koncepcióterv készült el. Az önkormányzat Képviselő –testülete a koncepciótervben szereplő „A” jelű nyomvonalváltozatot fogadta el”ezt meg is küldték, a linken meg is lehet nézni.

A tényleges kivitelezés és források kapcsán úgy reagáltak, „A kivitelezés tervezett költsége, forrása és időütemezése a jelenleg elkészült koncepcióterv alapján nem határozható meg, az majd a kivitelezési tervdokumentációk elkészültét követően válhat ismertté.”

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nem válaszolt a következő kérdésekre: a Szentháromság téren folyó munkák mikor érnek véget, s pontosan mi történik most ott. Mikorra várható, hogy elkészülnek és megszűnik a kordonozás, a volt hotel épületében milyen munkák folynak, azok mikorra lehetnek készen. A 2021-es év végén, a tér egyházi kezelésbe adása kapcsán felmerült, Szentháromság teret elkerülő útról milyen információik vannak.

via Átlátszó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...