Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

A kecskeméti Jókai Szalon vendégeként Debreczeni József a hamis mítoszokról tartott előadást 

- Advertisement -

Dr. Debreczeni József tartott előadást a kecskeméti Jókai Szalon őszi programja keretében. A két évtizeden át Kecskeméten élő és tanárként, politikusként dolgozó közíró-történész Önáltató magyar nemzeti mitológia, avagy a magyar történelem hamis hősei és hős „árulói” címen és témakörében tartott érdekes, vitára késztető előadást.

Debreczeni úgy látja, hogy történelmünk kudarcos időszakaira sok esetben hamis mítoszok teremtésével válaszoltunk vagy kerestünk magyarázatot – realista számvetés és programtervezés helyett. E nézetét bőséges történeti példákkal támasztotta alá. Kiemelte az utókor által a kelleténél kevésbé méltatott olyan nagy reálpolitikus államférfiak teljesítményét, mint Bocskai István és Bethlen Gábor, továbbá bemutatta és méltatta a maguk korában hamis módon megrágalmazott és sokáig az utókor által sem ismert és értékelt olyan nagy magyar történelmi személyiségeket, mint gróf Károlyi Sándor és Görgey Artúr. Az előadást követően érdekes észrevételek hangzottak el, és késő estébe nyúlóan színvonalas vita folyt.

A Szalon következő alkalmán Csepeli György professzor, szociálpszichológus tart előadást nem régen megjelent könyve kapcsán.

Kikből áll és mi a Jókai Szalon? 

Jókai Szalon Kecskeméten – demokratikus, polgári, szabad légkörre vágynak

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Mindent megtesznek, hogy megtisztítsák Kecskemétet a kábítószer-terjesztőktől – ígéri a rendőrkapitány

Húsz rendőr kezdi meg szolgálatát augusztus 1-jén Kecskeméten - mondta el a június 27-ei képviselő-testületi ülésen Timafalvi László rendőr...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version