fbpx
25.6 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Bejárta a világsajtót L. Simon László kirúgása

- Advertisement -

Csák János miniszter azonnali hatállyal menesztette L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját – járta be a hazai sajtót a hír – ami legalábbis a független lapokat illeti, mert a kormánymédia inkább csak eldugva, sokadik kis hírként kezelte a történteket.

Ezután felkapta a hírt a világsajtó is, leginkább a budapesti tudósítót fenntartó Associated Presstől átvéve pl.: ABC, BBC, Reuters, vagy olyan vidéki lapok is, mint a Connecticut Post.

A német médiába is bekerült a hír, így megírta a kirúgást a Spiegel és a Deutschlandfunk is. Olaszországban az Agenzia Nuova emlékezett meg az esetről, Franciaországban más lapok mellett a Le Monde és a Le Figaro. Spanyolországban az El País írt erről, Mexikóban a helyi Forbes.

L. Simont azért távolította el Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Nemzeti Múzeum éléről, mert nem tartatta be a gyermekvédelmi/homofóbtörvényt. A múzeumban egy melegeket ábrázoló képsorozatot állítottak ki, ami miatt Csák kitiltatta onnan a 18 év alattiakat, a múzeum viszont nem kért tőlük személyit.

L. Simon közleményben reagált a felmentésére.

„Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt. A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg. A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük. Négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni”.

Dúró Dóra a Mi Hazánk képviselője indította be az eseményeket, majd ő is reagált a kirúgásra. Hétfő délután a parlamentben, a napirend előtti felszólalásában így fogalmazott:

Hasonló cikkünk:  Független szerkesztőségek kiállása a megtámadott Átlátszó mellett

„Tudom jól azt is, hogy ez az egy kiállítás önmagában kis mértékben tudja csak megváltoztatni az emberek gondolkodását. Attól még a kis mértékben rontó kiállítások ellen is fel kell lépni”. 

Ezután pedig köszönetet mondott Csák Jánosnak, hogy L. Simon László menesztésével meghozta „az egyetlen döntést, amely az intézmény tekintélyét helyre tudta állítani”.

Azt ígérte, hogy más hasonló kiállítások ellen is fel fog lépni a jövőben, mert meg szeretné óvni a magyar fiatalokat mindazzal szemben, amit a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása képvisel.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...