fbpx
2.6 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Európai Bizottság: a magyar nemzeti konzultáció kérdéseiben valótlan állítások szerepelnek

- Advertisement -

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője valótlannak nevezte a magyar nemzeti konzultáció kérdéseiben megfogalmazott állításokat – írja az Euronews.

A szóvivő megmutatta Ursula von der Leyen elnöknek a konzultációhoz készült plakátot, amelyen az elnök Alex Soros társaságában szerepel. „A szemöldökét sem húzta fel” – írta le Von der Leyen reakcióját. Mamer az Euronews kérdésére válaszolva elmondta, hogy a magyar nemzeti hatóságok ügyének minősíti a legújabb nemzeti konzultációt.

A magyarok informálódhatnak és tiszta képet is kaphatnak az EU-s politikákról, ha használják az Európai bizottság forrásait. A szóvivő „teljesen valótlanok ezek az állításoknak” nevezte a konzultáció kérdéseit. Elmondta, hogy a Bizottságot ebbe nem vonták be, ezekről a kérdésekről nem tárgyaltak velük, ezért nem is foglalkoznak vele.

Mamer szerint nem tartják szükségesnek, hogy válaszokat írjanak, vagy saját kampányba fogjanak a magyar választók meggyőzése érdekében. „Hiszünk a magyar közvélemény intelligenciájában, a tízmillió magyar nem csak Magyarországon, hanem egyben az EU-ban is él” – jelentette ki.

Rajnai Gergely, a Corvinus Egyetem politológia tanszékének adjunktusa szerint a magyar háztartásokba érkezett nemzeti konzultációnak nevezett kérdőívek kommunikációs kampányként, az Európai parlamenti választási kampány nyitányaként értelmezhető. Ezúttal is elsősorban az Európai Uniónak tulajdonított, Magyarországra a kormány szerint negatívan ható politikai törekvésekre hívják fel a figyelmet.

Hasonló cikkünk:  Direkt36-nyomozás: részletek a 4iG titkainak feltárásából

Egyértelműen azt mutatja ez az egész kommunikációs hadjárat, hogy az Európai Unió akadályozza meg, hogy Magyarországon jól menjenek a dolgok – mondta Rajnai.

Mindenhol van inflációs válság, Magyarországon különösen, egyéb problémák is vannak, ezeket nyilván minden kormány el akarja hárítani magától, a magyar kormány egyebek mellett az Európai Unióra próbálja ezt hárítani.

A kérdőíveket kísérő plakátkampányban ezúttal Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke testesíti meg a Magyarország ellen áskálódó Európai Uniót, mellé pedig Alexander Sorost, az európai tevékenységeit nagyrészt felszámoló nyílt Társadalom alapítványok fő donorát nyomtatták.

Magyarország számos kérdésben – mint az Oroszországhoz való viszony, Ukrajna támogatása vagy a jogállamiság – konfliktusba került az Európai Unió többi tagállamával és annak intézményeivel. Az Európai Bizottság az uniós források elköltésének átláthatósága és tisztasága érdekében számos feltételt szabott, amelyek teljesítéséig a Magyarországra eső támogatás egy részét visszatartja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti középiskolák a TOP 100-ban

A HVG idén is kiadta a legjobb 100 magyarországi középiskola listáját. Három kecskeméti is belefért a TOP 100-ba.  Az összeállítás...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...