fbpx

FRISS HÍREK

Európai Bizottság: a magyar nemzeti konzultáció kérdéseiben valótlan állítások szerepelnek

- Advertisement -

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője valótlannak nevezte a magyar nemzeti konzultáció kérdéseiben megfogalmazott állításokat – írja az Euronews.

A szóvivő megmutatta Ursula von der Leyen elnöknek a konzultációhoz készült plakátot, amelyen az elnök Alex Soros társaságában szerepel. „A szemöldökét sem húzta fel” – írta le Von der Leyen reakcióját. Mamer az Euronews kérdésére válaszolva elmondta, hogy a magyar nemzeti hatóságok ügyének minősíti a legújabb nemzeti konzultációt.

A magyarok informálódhatnak és tiszta képet is kaphatnak az EU-s politikákról, ha használják az Európai bizottság forrásait. A szóvivő „teljesen valótlanok ezek az állításoknak” nevezte a konzultáció kérdéseit. Elmondta, hogy a Bizottságot ebbe nem vonták be, ezekről a kérdésekről nem tárgyaltak velük, ezért nem is foglalkoznak vele.

Mamer szerint nem tartják szükségesnek, hogy válaszokat írjanak, vagy saját kampányba fogjanak a magyar választók meggyőzése érdekében. „Hiszünk a magyar közvélemény intelligenciájában, a tízmillió magyar nem csak Magyarországon, hanem egyben az EU-ban is él” – jelentette ki.

Rajnai Gergely, a Corvinus Egyetem politológia tanszékének adjunktusa szerint a magyar háztartásokba érkezett nemzeti konzultációnak nevezett kérdőívek kommunikációs kampányként, az Európai parlamenti választási kampány nyitányaként értelmezhető. Ezúttal is elsősorban az Európai Uniónak tulajdonított, Magyarországra a kormány szerint negatívan ható politikai törekvésekre hívják fel a figyelmet.

Hasonló cikkünk:  Több fegyveres járőr a közterületeken - nagyobb fokozatra kapcsolták a terrorkészültséget Magyarországon

Egyértelműen azt mutatja ez az egész kommunikációs hadjárat, hogy az Európai Unió akadályozza meg, hogy Magyarországon jól menjenek a dolgok – mondta Rajnai.

Mindenhol van inflációs válság, Magyarországon különösen, egyéb problémák is vannak, ezeket nyilván minden kormány el akarja hárítani magától, a magyar kormány egyebek mellett az Európai Unióra próbálja ezt hárítani.

A kérdőíveket kísérő plakátkampányban ezúttal Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke testesíti meg a Magyarország ellen áskálódó Európai Uniót, mellé pedig Alexander Sorost, az európai tevékenységeit nagyrészt felszámoló nyílt Társadalom alapítványok fő donorát nyomtatták.

Magyarország számos kérdésben – mint az Oroszországhoz való viszony, Ukrajna támogatása vagy a jogállamiság – konfliktusba került az Európai Unió többi tagállamával és annak intézményeivel. Az Európai Bizottság az uniós források elköltésének átláthatósága és tisztasága érdekében számos feltételt szabott, amelyek teljesítéséig a Magyarországra eső támogatás egy részét visszatartja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...