fbpx
11.8 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

Év végére újabb rekordot dönt majd a kórházak adóssága

- Advertisement -

Az egészségügyi eszközöket, műszereket beszállító vállalkozásokat tömörítő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) várakozásai szerint év végére a 135 milliárd forintot is elérheti a hazai kórházak és az alapítványi formában működő egyetemi klinikák együttes adósságállománya.

A kialakult helyzetre hosszú idő elteltével a kormány is reagált: jóváhagytak 90 milliárd forintot az adósságállomány konszolidációjára, ez azonban csak részben fedezi a kintlévőségeket.

Az összegnek csak egy része fog eljutni a beszállítókhoz, mivel a jogszabályok szerint az állam először saját maga felé rendezi a számlákat – mondta Rásky László, az OSZ főtitkára. Első helyen a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF), a másodikon pedig a büntetés-végrehajtás szerepel, minden további beszállító pedig csak utánuk jöhet a sorban.

Nagyobb probléma, hogy az államtitkárság előzetes tájékoztatása alapján nem automatikus adósságrendezésre kell készülni, hiszen a kórházak nem a lejárt tartozásaik arányában részesülnek a 90 milliárdból, hanem az adott intézmény teljesítménye alapján differenciálnak. Vagyis egy jól teljesítő kórház beszállítói nagyobb eséllyel lesznek kifizetve, mint azok, amelyek egy gyengébben produkáló kórház megrendelését teljesítették korábban.

Hasonló cikkünk:  Azt még nem tudni mit, de Szeged után Pécs környékére tervez a kormány egy óriásberuházást

Ehhez nekem, mint beszállítónak, mi közöm? – tett fel a kérdést Rásky László, jelezve: azzal, hogy nem fizetnek a rosszul teljesítő kórházaknak, valójában a beszállítóikat büntetik.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint arra lehet számítani, hogy a 2024-es évre 40-50 milliárd forint kintlévőséggel fordul rá a szektor. Ami szintén rekordnak számít, hiszen ekkora tartozásállomány korábban év végére halmozódott fel, de az idei, tragikusan rossz esztendőben is nyár elejére jutottak idáig a kórházak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...