fbpx
-3.5 C
Kecskemét
2023. november 30., csütörtök

FRISS HÍREK

Felújítják az iparkamara épületét Kecskeméten, bruttó 440 millió forintba kerül

- Advertisement -

A kereskedelmi és iparkamara megkeresésünkre közölte, közel negyven éves az épületük fűtési rendszere, az irodák hűtése nehezen megoldható, a falak nagyon vizesek és salétromosak, közel másfél méteres magasságban levetették a vakolatot. „Laikus külső szemlélő számára is egyértelmű volt eddig is, hogy az épület teljes felújításra szorul” – írta a KecsUp szerkesztőségének a kamara, amikor a megindult munkálatokról érdeklődtünk. A kétszer módosított határidejű nyílt közbeszerzési eljárásra a Horváth Építőmester Zrt. és a Modus Vivendi Kft. jelentkezett, előbbi nyerte el a megbízást nettó 348 millió – bruttó 442 millió – forintos ajánlatával.

A kamarát – hivatalos nevén a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarát – azután kerestük meg, hogy immár javában zajlik a felújítás, állványok veszik körbe az Árpád körút 4. szám alatti, helyi műemléki védettség alatt álló épületet (amely régebben honvéd huszárlaktanya volt). Kíváncsiak voltunk, ezért érdeklődtünk, milyen munkálatok történnek, mi indokolja őket, mennyibe kerül a felújítás, milyen forrásból finanszírozzák, és mikorra várható a befejezése?

Sipos Zsolt, a kamara titkára szerkesztőségünknek küldött válaszában leírta: a XIX. utolsó negyedében emelt épület belsejében ugyan több szerkezeti átalakítás is történt, de külső ápolására, felújítására csak kevesen és ritkán fordítottak figyelmet a korábbi tulajdonosok közül. Az 1980-as évek elején hajtottak végre az épületen komolyabb átalakítást és felújítást, azóta viszont sem a tetőszerkezet ácsolata, sem a héjazat nem újult meg egyáltalán.

Fotók: Hraskó István

„Elavult, közel negyven éves az épület fűtési rendszere, az irodák hűtése pedig nagyon nehezen megoldható. Az épület korából és elhelyezkedéséből adódóan a falak nagyon vizesek és salétromosak, közel másfél méteres magasságban levetették a vakolatot. Laikus külső szemlélő számára is egyértelmű volt eddig is, hogy az épület teljes felújításra szorul” – közölte Sipos Zsolt.

Mint hozzátette, 2010-ben készült el az első faanyagszakértői vélemény, amely már akkor „nagyon komoly ajánlást fogalmazott meg a tetőszerkezet teljes felújítására, azonban sem az anyagiak, sem pedig a tulajdonosi közös akarat nem állt rendelkezésre a folyamatok elindításához”.

„Az elmúlt öt évben az épületet biztosító társaságok már nem vállaltak semmiféle kártérítési felelősséget, ezért 2020 májusában elkészült az újabb faanyagvédelmi szakértői vélemény, amely már egyértelműen elengedhetetlennek tartotta a teljes tetőfelújítást. A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara többségi tulajdonosként és gondos gazdaként saját költségén elindította a tervezési folyamatokat. Elkészíttette a szakértői és kiviteli terveket, majd átgondolta a ház energetikai korszerűsítésének lehetőségeit is. A kész tervek és a tulajdonosok megegyező akarata és döntése birtokában a BKMKIK elindította a jogszabályok által előírt eljárásokat” – folytatta a kamara titkára.

Hangsúlyozta: nonprofit köztestületként, állami közfeladatokat ellátva a kamara alanya a közbeszerzésnek. 2022-ben pályázatot nyújtottak be egy KEHOP-felhívásra, egyben lebonyolították az európai nyílt közbeszerzési pályázatot. Erről egyébként a KecsUp is beszámolt, mint megírtuk: két részletben tervezték elvégeztetni a munkálatokat. Az elsőt alapvetően uniós pályázati pénzből kívánták fedezni, a második etapot pedig hitelből és hazai támogatásból.

Csakhogy – mint azt a kamara titkára közölte – a közbeszerzési eljárás a megpályázott forrás tavaly december 21-i eltörlése következtében eredménytelen lett. Ezután írtak ki egy hazai nyílt közbeszerzési pályázatot, amely eredménnyel zárult – közölte a titkár.

Hasonló cikkünk:  Hideg volt a tantermekben, kabátban tettek emelt szintű érettségit a diákok Kecskeméten

Nyáron le is zajlott a közbeszerzés

Mint utánanéztünk, az ajánlati felhívást idén július 20-án tették közzé. Ebben rögzítették, hogy az épület egy társasház, amelyben a kamara 85,82 százalékos tulajdonos – így a kamara ugyan az ajánlatkérő, és egyben az eljárás lebonyolítója, de a nyertes céggel a vállalkozási szerződést megrendelőként az Árpád Körút Társasház köti meg.

A kivitelezőtől várt főbb feladatok:
– 1840 négyzetméter tetőfelületen cserép cseréje, bádogozási munkák
– 600 négyzetméter tetőszerkezet szerkezeti bontása és újraépítése
– 124 darab radiátor és alapvezeték hálózatának cseréje és teljes körű fűtési hőközpont felújítása
– új hűtési rendszer kiépítése: új kétcsöves klímakonvektoros hűtési rendszer kiépítse kondenz elvezetéssel együtt, hűtőgép nélkül
– 41 darab fan-coil gép telepítése (ventilátoros fűtő-hűtő berendezések)

Érdekesség, hogy az ajánlatok beérkezésére elég szűk határidőt szabtak: már augusztus 4-re várták. Majd augusztus 8-án a határidőt augusztus 14-re módosították, augusztus 14-én pedig újra változtattak a határidőn, augusztus 21-re.

Két cég nyújtott be pályázatot, az egyik a jól ismert kecskeméti Horváth Építőmester Építőipari Zrt., azaz a HÉP, a másik az imrehegyi Modus Vivendi Építőipari Beruházó- és Kereskedelmi Kft. Előbbi nyert nettó 348 millió 340 ezer forintos ajánlatával, azaz bruttó 442 millió 390 ezer forint lesz a vállalkozási díja. A szerződést október 12-én kötötték meg.

Opcionálisan homlokzat-felújításról is szó volt a közbeszerzési eljárás során:
– közel 2 ezer négyzetméter homlokzati falfelület festése falrestaurátori technológiával szükséges vakolás javításokkal,
– 50 négyzetméter homlokzati nyílászárók mázolása,
– 112 ker. négyzetméter utólagos talajnedvesség elleni vízszintes falszigetelés készítése, tégla vagy kő-tégla falszerkezetben, furatinjektálásos módszerrel

A kamara válaszából az következtethető ki, hogy ezzel az opcióval éltek, és ez benne van az árban.

A felújítás költségeit a kamara (és a többi tulajdonos) saját forrásból állja, nyilván a tulajdoni hányad alapján arányosan, pályázati pénz nincs benne. „A BKMKIK 64 tagú küldöttgyűlése határozatban fogadta el a költségvetési tételt” – írta Sipos Zsolt.
Közlése szerint a teljes felújítás várhatóan jövő év április 30-án fejeződik be.

A kamara fontosnak tartotta a következőket is közölni válaszában:

„A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felett megalakulása óta (1994. november 5.) az Ügyészség gyakorol felügyeletet, a közfeladat ellátáshoz felhasznált közpénzek ellenőrzését az Állami Számvevőszék, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara látja el időszakos rendszerességgel. A BKMKIK pénzügyi gazdálkodását az Ellenőrző Bizottság és könyvvizsgáló felügyeli. Honlapunkon, a www.bkmkik.hu oldalon a teljes átláthatóság érdekében minden gazdálkodási adatunk nyilvánosan elérhető.

A BKMKIK önálló jogi személyként, a gazdaság önkormányzataként, nonprofit köztestületi formában látja el tevékenységét, vármegyénkben 1.200 önkéntes tagot és közel 40.000 regisztrált vállalkozást szolgálva. Büszkék vagyunk arra, hogy működésünk alatt szinte a nulláról, folyamatosan értéket teremtve, jelentős vállalkozói vagyont hoztunk létre és ápolunk térségünk gazdasági szereplőinek javára. Bízunk benne, hogy a felújítás lezárultával nem csak a vállalkozásoknak, hanem Kecskemét város lakosságának is örömére szolgál ez a patinás épület.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sokaknak nem tetszik a kecskeméti színház előtti „új” járda

Nem végeztünk reprezentatív közvéleménykutatást. Az egyik nagy, kecskeméti Facebook csoport posztja alatt néztük át a kommenteket, ebből vontuk le...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...