fbpx
21.8 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Helyzet van a kecskeméti buszvezetőknél, de sztrájkról nincs szó

- Advertisement -

A kecskeméti helyi autóbuszjáratokon dolgozó buszvezetőket képviselő szakszervezet, az MCDSz szerint jogvita alakult ki köztük és Inter Tan-Ker Zrt. között. A cég ezt cáfolja. Bár szerkesztőségünknek névtelen informátor egy hete arról küldött információt, hogy sztrájkra készülnek a buszvezetők, a szakszervezet és az Inter Tan-Ker is kijelentette, nincs erről szó. Igaz, az MCDSz hozzáfűzte, ez „az egyeztetések folyamán bármikor megváltozhat”.

„Sztrájkra készülnek az Inter Tan-Ker kecskeméti buszvezetői, mivel a napokban a budapesti béregyeztetések nem vezettek eredményre” – erről kapott névtelen információt egy hete a KecsUp szerkesztősége. Az üzenetben olyan erős állítás is volt, hogy elmaradt kifizetések is vannak egyes munkavállalók felé többek között az osztott munkaidő miatt, ez fejenként „több millió forintra rúg”.

Beszéltünk egy, a kecskeméti telephelyen dolgozó buszvezetővel, aki nem kívánt nyilatkozni, és a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezetéhez irányított minket, így nekik vetettük fel informátorunk állításait. Bár az MCDSz honlapján a budapesti székhelyű, de Debrecenben és Kecskeméten is szolgáltató Inter Tan-Ker Zrt. nincs feltüntetve, mint olyan cég, ahol az MCDSz-t választották érdekképviseletre, de az MCDSz megkeresésünkre adott válaszában leszögezi, ők „az Inter Tan-Ker Zrt.-nél képviselettel rendelkező reprezentatív (kollektív szerződés kötésére alkalmas) szakszervezet”.

Mint november 16-án, csütörtökön írták, több témakörben is folyamatosan egyeztetéseket folytatnak a kecskeméti buszvezetőket alkalmazó Inter Tan-Ker Zrt. menedzsmentjével, ezek között van a 2024. évi bérfejlesztésekről szóló egyeztetés is. Hozzátették: a folyamat elején járnak, így „nem jelenthető ki, hogy az egyeztetések nem vezettek eredményre” – nyilatkozták.

Fotó: Hraskó István

„Azt meg tudjuk erősíteni, hogy az MCDSz és az Inter Tan-Ker Zrt. között kialakult egy jogvita aminek rendezésével kapcsolatban az MCDSz lépéseket tesz, azonban erről részleteket csak a folyamat lezárulta után tudunk információt szolgáltatni” – jelentette ki a szakszervezet.

„A folyamatban levő összes egyeztetés jelenlegi állapota szerint nem készülnek sztrájkra a dolgozók, de ez a kijelentésünk az egyeztetések folyamán bármikor megváltozhat” – ezt is közölte kérdésünkre az MCDSz.

Érdeklődtünk, megfelel-e a valóságnak, hogy akár milliós összegekkel tartozik a cég a munkavállalók felé?
„Ez a szakszervezet hatáskörén túlmutató döntések után derül majd ki” – erre ez volt az MCDSz válasza.

„A munkabeszüntetés a dolgozók akaratán múlik. Mivel jelenleg nem készülnek sztrájkra a dolgozók, így az ehhez szükséges munkáltató felé közölt feltételek sem kerültek meghatározásra. Amennyiben a dolgozók sztrájkbizottságot alakítanának, erről és a további folyamatokról értesíteni fogjuk a médiát” – zárta válaszát a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete.

Inter Tan-Ker: „nincs nyitott kérdés”

Még csütörtökön megkerestük természetesen az Inter Tan-Ker Zrt.-t is, a cég pénteken válaszolt. Rákérdeztünk, milyen téren alakult ki jogvitájuk a szakszervezettel.

„Az INTER TAN-KER Zrt. és az MCDSz között nincs jogvita. A szakszervezet az ország valamennyi menetrend szerint dolgozó közlekedési vállalatának gyakorlatától eltérő álláspontot alakított ki a napi munkaidő értelmezésének kérdésében” – közölte a vállalat. Kérdésünkre, miszerint a felek megegyezésre tudnak-e jutni, az Inter Tan-Ker kijelentette: határozott álláspontjuk szerint „nincs olyan nyitott kérdés, amelyben megegyezésre kellene jutni”. Rákérdeztünk, hogy az egyeztetéseken felmerült-e egy esetleges sztrájk lehetősége. A rövid válasz szerint „nem merült fel”.

„Az INTER TAN-KER Zrt. jelenleg nem készül semmilyen munkabeszüntetésre. Vállalatunk, mint felelős szolgáltató mindent elkövet annak érdekében, hogy a kecskeméti szolgáltatás eddig megszokott magas színvonala megmaradjon bármely esetben” – fejtette ki a cég.

Hasonló cikkünk:  Hittan csoportjába járó gyerekeket vett rá szexuális kapcsolatra az egykori katolikus pap

Fotó: Hraskó István

Felvetettük informátorunk azon állítását is, hogy akár milliós összegekkel tartozik a cég a munkavállalók felé.
„Munkavállalóink járandóságai pontosan, a jogszabályokban és a munkaszerződésben rögzítettek szerint kerülnek kifizetésre. Semmilyen ezirányú elmaradásunk nincs, munkaügyi per szolgáltatásunk megkezdése óta nem indult cégünk ellen” – jelentette ki az Inter Tan-Ker, és azt is hangsúlyozták, kiemelten kezelik a munkavállalóik érdekeit.

„Ez alapján alakítottuk ki és fejlesztjük folyamatosan a bérrendszerünket, valamint figyelemmel kísérjük az ágazat ez irányú döntéseit is, amely a jövő évi bérfejlesztéseket meghatározza majd” – áll a vállalat válaszában.

Egy buszvezető szerint elkezdték gyorsan módosítani a munkaszerződéseket

Még csütörtökön olyan információt kaptunk egy buszvezetőtől, mely szerint az osztott fordák közötti készenléti időre járó pénzeket szeretné három évre visszamenőleg érvényesíteni a szakszervezet (a járműfordulóterv a menetrendi járatokat az egyes autóbuszokra lebontva tartalmazza, vagyis a forda leegyszerűsítve nem más, mint egy busz egynapi programja). Ezt a követelést a cég nem ismeri el jogosnak.

A névtelenséget kérő sofőr azt is elmondta, állítólag egy petíció készült a cégvezetés részére, hogy december 1-jétől a buszvezetők nem vállalják ezeket az osztott fordákat. Miután erről a menedzsment tudomást szerzett, elkezdték a munkaszerződéseket módosítani, beleírva a szerződésekbe, hogy december 1-jétől az osztott fordák készenléti idejéért a hatodik naptól kezdődően napi bruttó 10 ezer forint pluszt kapnak a munkavállalók.

A szerződések módosítása a körülmények és a gyors lebonyolítás miatt lesz érdekes: állítólag volt olyan buszvezető, akinek a héten késő éjjel-kora hajnalban (4 és 6 óra között) adták oda a papírt a kecskeméti telephelyen, és többé-kevésbé egyértelmű volt a helyzet, hogy nem nagyon érdemes az aláírást halogatni.

A módosítást a buszvezető szerint a körülbelül 120 dolgozó nagy része, 100-110 fő alá is írta, hiszen alapvetően pozitív fejlemény. De informátorunk úgy véli, azért az is közrejátszott, hogy a buszvezetők féltik a munkahelyüket, ezért vették tudomásul a dolgot. A buszvezető mindenesetre kijelentette: most nyugodt a hangulat, „senki nem ellensége a pénztárcájának, és van az emberekben félsz, nehogy kirúgják”. Ő is kijelentette, jelenleg nincs szó sztrájkról.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...