fbpx

FRISS HÍREK

Idén már többe kerül az államadósság finanszírozása, mint amit a gyógyászati ellátásokra költenek

- Advertisement -

A Pénzügyminisztérium által csütörtökön közzétett októberi részletes államháztartási adatok szerint az állam nettó kamatkiadásai meghaladták az egészségügy egyik legnagyobb és legfontosabb tételét, a gyógyító-megelőző kiadások összegét. Az államadósság finanszírozására fordított összeg idén tíz hónap alatt 1938,9 milliárd forint volt, míg 2021 októberének végén még csak 1031,7 milliárdot ért el.

A gyógyító-megelőző kiadásokra az állam idén tíz hónap alatt 1893,1 milliárdot költött, ami nagyjából 2,4 százalékkal kevesebb, mint amennyi a kamatokra ment el. Ebbe a kategóriába tartoznak az egészségügyi szakszemélyzet által nyújtott gyógyászati vagy prevenciós ellátások, így többek között a szűrések, a diagnosztikai vizsgálatok, a műtétek és azt követő kórházi kezelés, a szakápolás, a fizioterápia, vagy éppen a gyógyszerrendelés.

Reálértéken idén jóval kevesebb jut az egészségügyi ellátásokra, mint tavaly, az ágazattól az inflációs hatással számolva több mint tíz százaléknyi, azaz 170-200 milliárd forintnak megfelelő összeget vont el a kormány. Korábban még sosem volt példa arra, hogy az államadósságra többet költsön az állam, mint a gyógyító-megelőző kiadásokra. Ez utóbbi 2020-ban még meghaladta a nettó kamatkiadások másfélszeresét, és tavaly is nagyjából húsz százalékkal volt magasabban, 2023 októberére ez az arány megfordult.

Hasonló cikkünk:  Szakképzési intézményekért is bejelentkeztek egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók

Az sem történt meg ezidáig, hogy az államadósság nettó kamatterhei elérjék, vagy meghaladják a 2000 milliárd forintot. Szinte borítékolható volt, hogy ez idén megtörténik, mert tíz hónap alatt összejött az éves előirányzat 92 százaléka. A nettó kamatkiadások a múlt hónapban csaknem ötszázmilliárd forinttal voltak magasabbak a tavalyinál, ennél rosszabb adatot május óta nem közölt a Pénzügyminisztérium.

A nettó kamatkiadások megugrása azt is jelenti, hogy idén október végéig az előirányzott állami kiadások 6 százaléka ment az államadósság terheinek fizetésére. Idén ráadásul egy több évig tartó csökkenő trend szakadhat meg, a tavalyi 5,35 százalékot ugyanis a 2020-as 6,3 százalékról lefelé haladva értük el. Vagyis néhány évnyi javulás után most ismét nő a kamatkiadások aránya az összes kiadáson belül.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...