fbpx
-3.5 C
Kecskemét
2023. november 30., csütörtök

FRISS HÍREK

Kis-Szeniczey Kálmánt indítja az LMP polgármester-jelöltként Kiskunfélegyházán

- Advertisement -

Az önkormányzati képviselő Kis-Szeniczey Kálmánt indítja polgármester-jelöltként az LMP a jövő évi választásokon Kiskunfélegyházán – jelentette be Tetlák Örs, a párt elnökségi tagja Félegyházán.

Tetlák Örs érdi alpolgármester – mielőtt bemutatta az LMP helyi polgármester-jelöltjét – arról beszélt, hogy a központi kormány az utóbbi években a helyi közösségek helyett a centralizációt helyezte előtérbe. Hozzátette: „ennek vagyunk az elszenvedői, akár az oktatásban, akár az egészségügyben, akár az önkormányzatokban, amikor forrásokat és jogköröket vonnak el” azzal, hogy „kizárólag a kormány felé elszámolni tartozó kormányhivatalnokok kezébe kerültek át azok a hatáskörök, amiket addig a helyiek választott vezetői képviseltek”.

Tetlák szerint ezzel szemben a magyar településeknek autonóm és önálló elképzelésekkel rendelkező vezetőkre van szüksége, „hiszen pont, hogy a kormánnyal egyet nem értő városvezetők fogják sokkal inkább verni az asztalt, amikor a saját közösségük, saját településük érdekéről van szó” – mondta az ellenzéki politikus, aki ezután röviden bemutatta az LMP helyi polgármester-jelöltjét. Kis-Szeniczey Kálmán húsz éve szereplője a helyi közéletnek, megyei, valamint önkormányzati képviselő több ciklus óta. Tizenöt éven keresztül vezette a víziközmű-társulatot, magánemberként gazdálkodó.

Az LMP együttműködésre készül Kiskunfélegyházán

A Veled a Városunkért Egyesület önkormányzati képviselője kifejtette: „az elkötelezett helyi szereplőknek alternatívát kell mutatni a Fidesz-KDNP és a Nemzeti Fórum hatalomgyakorlásával szemben”, ezért a feladata a következő hetekben az, hogy a többi helyi ellenzéki párttal és civilekkel kiegészülve csapatot toborozzon. Nem rejtette véka alá, hogy a politikai terep nehéz, hiszen Bács-Kiskun megyében a Fidesz-KDNP támogatottsága 60 százalék körül alakult a tavalyi országgyűlési választáson.

„Jó eredményt csak együttműködéssel lehet elérni. Erre teszek kísérletet a következő hónapokban” – mondta a zöld politikus, aki jelezte azt is: ha időközben a helyi szereplők találnak egy esélyes jelöltet, akiről maga is úgy gondolja, hogy sikeresebben tudja a jövő évi választási küzdelmet megvívni, akkor kész hátrébb lépni.

Hasonló cikkünk:  Ismét Kecskemét a legélhetetlenebb megyeszékhely

Programismertetőjében megosztotta, hogy Kiskunfélegyházán zöld gazdaságfejlesztésben és fenntartható közszolgáltatásokban gondolkodik, de azt komoly gondnak látja, hogy az állam kivonul ezekből a közszolgáltatásokból. „Egyfajta államosítás zajlik, és azt követően magánosítás szerte az országban. Itt Kiskunfélegyházán is érzi a lakosság a közszolgáltatások romlását, hogy az egészségügyi ellátás gyakorlatilag romokban van, az orvosi ügyeletet is elviszik, és gyakran most már a problémáinkkal egy automata telefonbeszélgetés keretében foglalkoznak. És az orvossal gyakorlatilag nem is tudunk találkozni. A 21. század egynegyede lassan eltelt, és mi még mindig a 20. században élünk” – mondta Kis-Szeniczey.

Felemlegette az önkormányzati képviselő a városi közmeghallgatáson a lakosság által felvetett témákat is, ahol szinte csak zöld kérdések kerültek szóba. „Az emberek aggódnak a környezetükért, az erdőkért, a város tiszta levegőjéért, az élhető lakóövezetekért. Ezekre a kérdésekre válaszokat kell adni” – zárta gondolatait az LMP politikusa.

Egyszerre választunk jövőre

Az Alaptörvény tizenegyedik módosítása értelmében 2024-től az Európa Parlamenti választással egy időben, 2024. június 9-én tartják a 2024-es magyarországi önkormányzati választást is. A képviselőket és polgármestereket így nem öt, hanem csak négy és fél évre (2024 őszétől 2029 tavaszáig) választjuk. Kiskunfélegyházán tíz egyéni választókerületben állhatnak rajthoz azok, akik képviselők szeretnének lenni, listáról pedig további négy fő juthat mandátumhoz.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sokaknak nem tetszik a kecskeméti színház előtti „új” járda

Nem végeztünk reprezentatív közvéleménykutatást. Az egyik nagy, kecskeméti Facebook csoport posztja alatt néztük át a kommenteket, ebből vontuk le...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...